“Otok” – minijature Nenada Bojmića u Domu kulture u Tkonu

“Otok” – minijature Nenada Bojmića u Domu kulture u Tkonu

TKON – U povodu Dana domovinske zahvalnosti, u petak, 4. kolovoza u 19.30 sati u Domu za kulturu u Tkonu otvorit će se izložba  “Otok” Nenada Bojmića.

“Otok” Nenada Bojmića predstavlja minijaturne makete brodova, ljudi, kuća i ostalih za život bitnih detalja, koje su nastale kao autorova potreba za izradom maketa povijesnih brodova istočnojadranske obale karakterističnih za kraj 19. i početak 20. stoljeća te prikaza što je moguće realnije slike života na otoku u tom razdoblju.

Što je za njega osobno projekt “Otok”, brodomaketar Nenad Bojmić nedavno je ispričao novinarima portala Morski.hr. Kao uvod u izložbu, donosimo dio te priče.

Materijal za projekt “Otok” je sažetak koji sam osmislio i nastojim ga realizirati u suradnji s Općinom Tkon. To je i mjesto mojih korijena. Za realizaciju je potrebno oko 7000 radnih sati, što znači i da bi trebalo osigurati znatna sredstva za njegovu provedbu. Dok se ne ostvare uvjeti, krenuo sam s izradom fragmenata diorame “Otok” kojima želim pokazati koja bi bila svrha, korist, ljepota, jedinstvenost takve diorame.

Maketarstvom se bavim već gotovo 40 godina. Radeći i promatrajući kako to drugi rade uvijek sam imao dojam da u svemu nešto nedostaje. Vremenom sam došao do zaključka da maketa sama za sebe, osobito ako se radi o tradicijskoj brodogradnji nije cjelovito rješenje. U cijeloj priči mi se uvijek nametala misao da brod bez čovjeka i okruženja  ne prikazuje svu svoju ljepotu i smisao. Tako sam još 1993. god. Na izložbi MIM 93 (Zagreb Tehnički muzej) pokazao prve makete u mjerilu 1:100 napučene figurama. Moram reći da je i ocjenjivački žiri izdvojio makete od svega ostalog i dao odlično mišljenje. Nakon toga se pomalo iskristalizirala ideja da povežem brodove, ljude i otok u jednu cjelinu na diorami. Ovo su rezultati tih nastojanja.

Cijeli projekt promatram kroz nekoliko sastavnica. Prva je Arhitektura okoliša. Ona opisuje prostor u kojem su se naši pra-pra…  zatekli i u kojem su svojom intervencijom (krčenje, gradnja suhozida i bunja) preoblikovali prostor prema svojim životnim potrebama. Druga sastavnica je Arhitektura stanovanja. Prikazuje izgled i organizaciju životnog prostora. Arhitektura brodova govori i prikazuje izgled, način gradnje i upotrebu brodova tradicijske brodogradnje, koji su bili prevažan čimbenik života otočana. Četvrta sastavnica su ljudi. Potrebu da napučim maketu ljudima koji imaju svoje zadatke, priče riješio sam da figure mikroskulpture izradim od drveta masline i to isključivo rezbarenjem  malenim nožićem.

Izložba “Otok” moći će se razgledati do 11. kolovoza, a organiziraju je Općina Tkon, Ministarstvo kulture, Narodni muzej Zadar i TZO Tkon.