Jadran Mašina iz Preka stvorio vlastitu slikarsku tehniku

Jadran Mašina iz Preka stvorio vlastitu slikarsku tehniku

PREKO – Iako ga je crtanje oduvijek zanimalo i privlačilo, likovnoj umjetnosti posvetio se tek kad je zbog bolesti morao napustiti posao. Dvadeset i dvije godine pomorskog staža po svim morima svijeta zamijenio je olovkom, kistom i – žicom! 

Stvorio je tehniku koja mu najbolje odgovara, kojom najbolje izražava svoj talent i pogled na svijet. A što je sve u posljednjih desetak godina naslikao, Jadran Mašina, samouki slikar iz Preka, pokazao je na retrospektivnoj izložbi „Karta bodulske duše“ koja je u galeriji POU Dom na žalu otvorena u petak navečer.

– Radio sam olovkom i ugljenom, ali pronašao sam tehniku koja mi savršeno odgovara i, priznajem, nisam čuo da je još netko koristi. Riječ je o slikanju s kositrenom žicom kojom stvaram reljefne slike s motivima brodova, starih dalmatinskih kuća. Radim na panel ploči, na koju lijepim kositrenu žicu, potom koristim akrilni kit i premazujem akrilnom bojom, brusim aparatom za brušenje te skalpelom dajem završnu patinu, objašnjava.

Brodovi, posebno leuti i gajete, najčešća su tema njegovih radova, bilo da je riječ o slikama-replikama ili, pak, originalima, kojih je na izložbi više od 30, a ukupno se predstavlja sa 50-ak ostvarenja. Brodovi su i u stvarnosti odredili njegov život koji je počeo negdje na sredini Korčulanskog kanala, na putničkom brodu na liniji Dubrovnik – Split.

– Kad sam ostao bez posla, trebalo je nekako „ubiti“ vrijeme i slikanje mi je zapravo postalo terapija, i to na nagovor moje supruge. Jednom sam kćeri za školu napravio kućicu iz bajke od Ytong termo bloka, koja se toliko svidjela jednom čovjeku da ju je kupio. I tako je sve počelo…, prisjeća se.

Dosad je izlagao i na samostalnim i na skupnim izložbama kao član Udruge Ars-Uljan u Zgrebu, Zadru, Kninu, Preku, Crikvenici, a rado sudjeluje i na humanitarnim izložbama.

Radovi Jadrana Mašine mogu se razgledati do 6. kolovoza, izložba je prodajna, a u popratnom dijelu programa na otvorenju nastupile su polaznice ljetne plesne radionice „Just dance 2“ Udruge Tim.