Tkon: Počinje sezona ljetnih sajmova otočnih proizvoda

Tkon: Počinje sezona ljetnih sajmova otočnih proizvoda

TKON – U petak, 23. lipnja 2017. u 19 sati bit će otvoren tradicionalni Ljetni sajam otočnih proizvoda u Tkonu na Mulu.

Organizatori, Turistička zajednica Općine Tkon, u suradnji s JKU Prvenj i potporom Općine Tkon, nastoje potaknuti otočnu proizvodnju i ostanak stanovništva na otoku, očuvati tradiciju i motiviratii lokalne proizvođače i nositelje OPG-a da se kandidiraju za prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Općina Tkon potiče svoje nositelje oznake HOP i proizvođače organizacijom sajmova i sufinanciranjem potrebne analize za dobivanje oznake HOP. Na području Općine Tkon rekordnih je 15 nositelja oznake HOP za različite materijalne proizvode i suvenire, aod toga dva su nematerijalna proizvoda nositelji oznake: manifestacija Škraping i Pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pjevači crkve sv. Tome Apostola. Na otoku Pašmanu ima više od 20 nositelja HOP-a pa je prema broju oznaka Pašman prvi na području Zadarske županije.

Ljetni sajam otočnih proizvoda održavat će se svaki četvrtak od 19 sati, a sudjelovat će izlagači s otoka Pašmana, iz mjesta Tkon, Kraj, Pašman, Neviđane i Ždrelac, te gosti sa susjednih otoka.

Na svečanom otvorenju 23. lipnja nastupit će Mažoretkinje i KUD Kunjka iz Tkona te pjevač Milo Škara iz Ždrelca.

Općina Tkon je u fazi opremanja prostora Škraping centra u Tkonu koji bi uskoro trebali koristiti isključivo nositelji oznake HOP te sudionici manifestacije Škraping.