Televizija France5 prikazala emisiju o Hrvatskoj snimanu i na Pašmanu

Televizija France5 prikazala emisiju o Hrvatskoj snimanu i na Pašmanu

PREKO – Na francuskoj nacionalnoj televizijskoj postaji France5 prošle je subote, u udarnom terminu od 20.50 sati, prikazana putopisna emisija o Hrvatskoj u trajanju od 90 minuta. 

Emisija „Echappées belles“, ili u slobodnom prijevodu „Prekrasna utočišta“, predstavila je Hrvatsku kao najmlađu članicu Europske unije s nevjerojatnom prirodnom baštinom, bogatom kulturom, nizom zaštićenih spomenika na listi UNESCO-a, ali i kao zemlju iznimno gostoljubivih ljudi. Riječ je o emisiji koja prikazuje poznate turističke destinacije kroz nepoznate činjenice o životima i običajima lokalnog stanovništva, dok je poseban naglasak stavljen na aktivni turizam i gastronomiju. Snimanje ove emisije, za koju se procjenjuje da će ju pogledati više od dva milijuna gledatelja, podržala je i Hrvatska turistička zajednica.

Tako su se brojni francuski gledatelji imali priliku detaljnije upoznati s Dubrovnikom, Splitom, Zadrom, a predstavljeni su i Hvar, Dugi otok, Pašman, Brtonigla, Buzet, Pula, Gorski kotar, Kuterevo te nacionalni parkovi Paklenica i Brijuni. U emisiji se govorilo o povezanosti hrvatskog čovjeka s morem, odnosno bogatoj pomorskoj tradiciji, trendovima u proizvodnji lokalnih organskih poljoprivrednih proizvoda, ali i o vrijednom povijesnom naslijeđu evocirajući život i povijesne događaje. 

Predstavljajući život na otocima, francuski voditelj Raphael de Casablanca, se tijekom snimanja emisije susreo s brojnim otočanima koji žive i djeluju u tradicionalnom duhu. Prekrasni kadrovi zaštićenog krajolika na otoku Hvaru oduševila su prije nekoliko godina i Francuza Oliviera Grinberga, koji je u svibnju ove godine upravo na Hvaru, zajedno sa svojom sestrom, otvorio luksuzni boutique hotel, koji preporučuje i prestižni francuski časopis Vouge. Upravo je hrvatski hotel u rukama francuskih hotelijera bio i povod dolaska francuske snimateljsko-novinarske ekipe na Hvar. 

Pašman je predstavljen kroz priču o učenicima prvog razreda OŠ Vladimira Nazora u Neviđanima, gledatelji su upoznali bračni par Anu i Krstu Matulić i njihov OPG, te KUD Bokolje iz Dobropoljane. Domaćin i vodič francuskoj TV-ekipi na Pašmanu je bio novinar Ivica Štorić, a u Zadru novinarka Petra Mustać-Pezo.

Voditelj Raphael de Casabianca izjavio kako ga je prizor polja lavande na Hvaru, nedaleko male bijele kapele okružene tisućljetnim maslinicima, toliko oduševio da će se zasigurno već u listopadu ponovno vratiti u Hrvatsku.

– Zapanjen sam bogatstvom zemlje, brojnim utjecajima koje nalazimo u arhitekturi, gastronomiji i hrvatskom temperamentu. Osjeća se da je riječ o zemlji na križanju Srednje Europe i Mediterana. Slavenski temperament, latinska kultura i mediteranski stil. U prvom trenutku kontakt može izgledati hladan, ali od onog trenutka kad steknete povjerenje, ljudsko srce progovara, zaključio je de Casabianca.