Na susretu o malim otocima predstavljeni i razvojni projekti Preka

Na susretu o malim otocima predstavljeni i razvojni projekti Preka

PREKO/ZLARIN – Otoke trebamo čuvati, a vi koji ste se ovdje okupili jamstvo ste da ćemo u tome i uspjeti, rekao je prilikom potpisivanja Deklaracije o održivom razvoju malih otoka na otoku Zlarinu šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić.

Uz potpisanu deklaraciju, strukturiran je i Odbor za održivi razvoj otoka Zlarina s ciljem kreiranja zajedničke mreže razmjene koja potiče suradnju te udruživanje znanja i vještina. 

Međunarodni susret koji su inicirali francuska udruga SMILO (SMall IsLand Organisation) s lokalnim i regionalnim hrvatskim partnerima na temu promicanja zaštite otoka, njihova razvoja i kvalitete života, koji se ovaj vikend održao u zlarinskom hotelu Koralj, otvorio je mnoga pitanja s kojima se danas susreću mali europski otoci. Nažalost, nije ponudio i konkretna rješenja, tek razgovore, razmjenu iskustava i teoriju o vjerovanju u bolje sutra koje, eto, samo što nije stiglo. 

Među brojnim prezentacijama, panelima i primjerima dobre prakse francuskih i hrvatskih partnera, predstavnika Nacionalnog parka Port-Cros s francuskoga otoka Porquerolles, Conservatoire du littoral, javne ustanove koja štiti obalu i jezera, osnovane u Francuskoj 1975. godine, SMILO, LAG 5, LAG More 249, Pokreta otoka, Ekonomskog Instituta Zagreb, Turističke zajednice i Mjesnog odbora Zlarina te lokalnih udruga, Jean Roche, vlasnik i direktor tvrtke Beten International, govorio je o nedavno započetoj suradnji s čelnicima Općine Preko i potpisanom protokolu suradnje na projektima iz europskog Programa LIFE. 

Jedan od važnijih projekata na kojemu će surađivati s općinskim čelnicima Preka jest revitalizacija starih maslinika i uljare u Preku za koju je kazao da je „objekt od iznimne povijesne i turističke važnosti“. Govoreći o svojim iskustvima u Hrvatskoj, rekao je kako je u našu zemlju došao prije sedam godina i počeo suradnju s malim proizvođačima smilja u zadarskom i šibenskom zaleđu.

– Tada sam počeo otkrivati i hrvatske otoke, a na Ugljanu, u Preku, kupio sam kuću i upoznao iznimno drage i simpatične ljude koji se bave maslinarstvom i poljoprivredom. U razgovoru s općinskim čelnicima doznao sam i za druge projekte kojima se nastoji revitalizirati bogato prirodno i kulturno naslijeđe na tome otoku, a posebno me dirnula priča i trenutačna situacija s poljoprivrednom zadrugom i starom uljarom u Preku koja ne radi. U francuskoj regiji Provansi, odakle ja dolazim, imamo na desetke takvih uljara i sve su danas u funkciji turizma. Ljudi iz cijelog svijeta dolaze ih vidjeti, pretvorene su u muzeje i one su posebna turistička atrakcija. Moj je san da se i ova uljara u Preku pretvori u muzej i na otok dovodi ljude koji žele vidjeti tu dragocjenu industrijsku baštinu. Turisti vole autentične stvari, vole povijest, a ne samo običnu trgovinu koju mogu vidjeti bilo gdje, smatra gospodin Roche, čija je tvrtka Beten International već 25 godina prisutna u mnogim zemljama Istočne Europe, i to upravo na poslovima vezanima uz poljoprivredu, ekologiju, održivo planiranje i gospodarenje. Osim toga,  Beten International  ima veliko iskustvo u proizvodnji, preradi i izvozu poljoprivrednih proizvoda poput bilja, eteričnih ulja, žitarica, uljarica…

Na dvodnevnom međunarodnom susretu o održivosti malih otoka sa zadarskog je područja sudjelovala i Paula Bolfan, članica Pokreta otoka i Mjesnog odbora Silbe, koja je održala vrlo zanimljivu prezentaciju o Silbi, njenoj povijesti, značenju u prošlosti i trenutačnom stanju, osobito nakon pobjede na izborima za mjesne odbore pet mladih žena koje nastoje vratiti život na otok udaljen 27 nautičkih milja od Zadra, svoga administrativnog sjedišta.

Iako ovakvi susreti, kao što smo već rekli, ne nude brza, efikasna i konkretna rješenja za depopulaciju i općenito vrlo loše stanje na otocima, korisni su jer služe za razmjenu iskustava i vještina u svrhu unapređenja budućih zajedničkih akcija kojima je cilj održivi razvoj i ostanak, odnosno povratak mladih na otoke.