U Ugljanu otvoren matičnjak, rasadnik autohtonih sorti maslina

U Ugljanu otvoren matičnjak, rasadnik autohtonih sorti maslina

SUTOMIŠĆICA/UGLJAN – U sklopu 19. Dana masline, koji se ovaj vikend održavaju u Zadru, više od stotinu maslinara iz cijele Hrvatske, Slovenije i Crne Gore posjetili su u subotu Sutomišćicu i Ugljan, gdje je svečano otvoren matičnjak, rasadnik autohtonih sorti maslina. 

Jedinstven projekt genetske identifikacije autohtonih sorti maslina Zadarske županije započeo je prije nekoliko godina dr. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a uz financijsku pomoć Zadarske županije i Općine Preko odvijao se u tri faze. 

– Riječ je o projektu u kojemu smo analizirali više od 220 primki, od čega 30-ak s otoka Ugljana. Dobili smo vrlo zanimljive rezultate, potvrdile su se već poznate sorte, ali i šest novih za koje nismo znali da ovdje postoje. Sljedeći korak bila je morfološka analiza novih sorata kako bismo mogli predložiti zaštitu, u budućnosti dobiti ulje i na tržištu imati unikatni proizvod i jedinstvenu priču. Ili, kako se to danas voli reći, novi brend ekstra djevičanskog maslinova ulja. Ovaj matičnjak može služiti za istraživanje, ali prvenstveno za gospodarenje jer je svaka sorta jedinstvena ili za otok Ugljan ili za Zadarsku županiju. Ovim projektom mi otoku Ugljanu vraćamo ono što je nekad imao, a imao je svoj brend, liburnsko ulje, koje se proizvodilo u Mulinama prije 2000 godina i izvozilo u Rim pod nazivom „oleum liburnicum“. Željeli bismo da se ovaj projekt proširi na cijelu Hrvatsku, dosad su ga prepoznali Istra i otok Ugljan, kazao je dr. Benčić, koji s Danijelom Segarićem, županijskim pročelnikom za poljoprivredu, otvorio matičnjak. 

Matičnjak, u kojemu je posađeno 60 stabala maslina, nalazi se na području Psihijatrijske bolnice Ugljan i služit će, među ostalim, i za radno-okupacijsku terapiju za pacijente koji se liječe u toj zdravstvenoj ustanovi.

Nakon Ugljana sudionici Dana masline razgledali su OPG Otavijević u Sutomišćici, dobitnike prestižnog priznanja Hrvatski otočni proizvod, te u njihovu masliniku prisustvovati oglednom obrezivanju i procjepljivanju masline koje je vodio mr. Šime Marcelić s Odjela za poljodjelstvo i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

U „revijalnom“ i ne manje atraktivnom dijelu u Sutomišćici se održalo međunarodno natjecanje u kuhanju žgvaceta, tradicionalnog jela od mlade janjetine. Među ekipama iz Slovenije,Crne Gore,  Istre, domaćina iz Sutomišćice, Zagrebačkog maslinarskog instituta, kuharskih ekipa iz Omiša, Zagreba, Zadra, najbolje ocjene za okus, miris i izgled žgvaceta dobila je ekipa dr. Marijana Tomca iz Zagreba. Za „nijansu“ lošiji bio je žgvacet ekipe koju je predvodio zadarski novinar Mario Vuksan, a treće mjesto odnijeli su Omiški gusari.

Pogledajte kako je bilo u velikoj FOTOGALERIJI