Žiri odabrao istarsko, a publika ugljansko maslinovo ulje

Žiri odabrao istarsko, a publika ugljansko maslinovo ulje

UGLJAN – Valter Škrinjar iz Buzeta, prema ocjeni stručnog žirija, pobjednik je petih Dana maslinova ulja Ugljan 2017.

Srebrnu medalju osvojio je poznati ugljanski maslinar Vojko Škopić, brončanu Božica Kliman, Zagrepčanka s ugljanskom adresom, a na četvrtom je mjestu Njegoslav Alavanja iz Ugljana.

Prema ukusu publike, koja je također imala priliku isprobati sva ulja prijavljena na natjecanje, prvo mjesto osvojio je Vojko Škopić, drugo Njegoslav Alavanja, a treće Damir Kačan iz Sutomišćice.

– Ove godine stiglo je 17 ulja iz gotovo svih mjesta na Ugljanu, imali smo i ulje s Pašmana, a gospodin Škrinjar iz Istre, koji nas je još prošle godine pronašao preko Facebooka, zainteresirao se za naše natjecanje i drugi put zaredom poslao ulje. Nažalost, zbog zdravstvenih problema nije mogao doći na Ugljan, ali sve prati, čujemo se i jako se iznenadio kad smo mu javili da je dobio zlatnu medalju, kazala je Dražena Strihić, direktorica TZ mjesta Ugljan, koja je pokrenula ovu uljarsku i maslinarsku manifestaciju na početku predsezone, jedinu takve vrste na zadarskim otocima.

Koliko se ugljanska maslinarska fešta udomaćila među ljubiteljima dobroga ulja i otočnih delicija  govori podatak da se na Sajmu otočnih proizvoda u Domu kulture, unatoč lošem vremenu, okupilo deset proizvođača s Ugljana, Pašmana i Silbe koji su za svoje proizvode dobili oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod.

Program, koji se svake godine sastoji od stručnog predavanja i vođene degustacije maslinova ulja u organizaciji Udruga Olea iz Zadra, ove je godine obogaćen radionicom o prirodnoj kozmetici koju je vodila Marija Kuljerić sa Silbe i izložbom fotografija nastalih na radionici Fotohrvatska, koja se početkom travnja održala u Ugljanu.

Veliko zanimanje pobudilo je i predstavljanje projekta Avantura otok, na kojemu Općina Preko radi već gotovo dvije godine, a u sklopu kojega su uređene pješake i biciklističke staze s odmorištima u unutrašnjosti otoka.

– U posljednjih godinu dana probijeno je i uređeno 20 kilometara novih staza, to je zapravo nova cesta koja ide paralelno s glavnom prometnicom od Mulina do Kali, ali kroz maslinike, polja i šume, namijenjena ponajprije cikloturizmu, ali i lakšem pristupu maslinicima do kojih se prije teško ili nikako dolazilo. Na toj stazi postavili smo osam pametnih klupa, od trajektnog pristaništa u Preku do Mulina.  Uskoro stižu putokazi, 120 info-ploča, koje će biti postavljene od Mulina do podnožja Tvrđave sv. Mihovila. Nazvali smo je A1, ali ne po autocesti, nego ona označuje glavnu cestu u projektu Avantura otok. I na tome nećemo stati, već smo dobili novac za drugu fazu koju smo nazvali „Stari temelji, novi sadržaji“. Vjerujem da ovaj projekt ima toliko lijepu priču da ćemo vjerojatno imati i šestu i sedmu i osmu fazu. Projekt su podržali Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova dvije godine zaredom sa 830.000 kuna i 300.000 kuna, te Ministarstvo turizma sa 189.000 kuna. Avantura otok nije samo cikloturizam, to je prezentacija i velike mreže suhozida na našem otoku, bunja, poljskih kućica, bogatstva koje je dosad bilo neotkriveno, pojasnio je Ante Župan, voditelj Odjela EU fondova u Općini Preko, i najavio izradu replike antičkog tijeska u Mulinama, veličine 13×5 metara, uz koju će biti postavljene i skulpture dvoje Rimljana koji će prikazivati kako se nekoć radilo liburnsko ulje.

Kao posebni gosti na Danima maslinova ulja Ugljan 2017. sudjelovali su članovi Zagrebačkog maslinarskog instituta te Jean Roche iz Pariza sa suprugom, koji je nedavno kupio kuću u Preku i zaljubio se u otok Ugljan.

Kako je bilo, tko je sve dobio nagradu, priznanje i zahvalu, pogledajte u velikoj FOTOGALERIJI