Radionica precjepljivanja maslina u OŠ “Valentin Klarin” u Preku

Radionica precjepljivanja maslina u OŠ “Valentin Klarin” u Preku

PREKO – U sklopu Festivala znanosti koji se održava 15. godinu zaredom u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba i hrvatskih sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, održano je niz edukativnih radionica. 

Festival znanosti, kaže  Šime Marcelić mag.ing agr.  s Odjela za ekologiju, akvakulturu i agrononiju Sveučilišta u Zadru, zamišljen je tako da se znanost putem demonstracija i predavanja informira i približi javnosti te da se motiviraju mladi ljudi na  istraživanje i stjecanje novih znanja, odnosno da znanost izađe iz klupa fakulteta i približi rezultate svojih znanstvenih istraživanja.  

S tim u vezi u srijedu je prijepodne u masliniku Osnovne škole “ Valentin Klarin“ u Preku Šime Marcelić, učenicima osmih razreda održao je radionicu o precjepljenju maslina, odnosno nacjepljivanje jedne sorte maslina na stablo masline druge sorte.  U radu radionice i demonstriranje nacjepljivanja  sudjelovao je student treće godine Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Petar Uskok.   

Učenici su pokazali zanimanje za precjepljivanje maslina u uzorno uređenom školskom masliniku uz ravnatelja Kristijana Smuda. OŠ „Valentin Klarin“ u Preku ima jedan od najljepših vrtova u Zadarskoj županiji, za što su i dobili nagradu prije nekoliko godina u Vukovaru za najljepši školski vrt primorske Hrvatske.

– U školskom masliniku sada imamo 30 stabala  maslina koje daju dosta kvalitetnog uroda, prije dvije godine ubrali smo oko 200 kg maslina i preradili ih u ekstra djevičansko ulje. O uređenju maslinika brine se učenička zadruga OŠ „Valentin Klarin“ Mogunja“  i  Mladi maslinari koje vodi  Ivo Visković prof. povijesti. U sklopu izvannastavnih aktivnosti Mladi maslinari u vrijeme poljodjelskih radova uređuju školski maslinik, kaže na ravnatelj Kristija Smud.

– Naša škola 13 godina ima status EKO škole te je s tim u vezi dobila i zlatnu medalju za aktivnosti na zaštiti okoliša i sudjelovanja u više raznih ekomanifestacija.  I ove godine imamo sve aktivnosti i programe, od GLOBE programa, Eko-škole, Učeničke zadruge Mogunja, izjavio je ravnatelj Smud, koji je ponosan na rad svojih učenika koji su za svoj rad dobili više priznanja sudjelujući na eko sajmovima u kategoriji škola. I ove godine učenici će od recikliranih materijala izrađivati  modne dodatke, a s njima će sudjelovat na modnoj reviji. Takvu prigodu planiraju održati za Dan škole, a prigodnim programom obilježit će i Svjetski dan kravate.

Fotografije Jasna Marcelić