Avantura otok: Postavljeno osam pametnih klupa

Avantura otok: Postavljeno osam pametnih klupa

PREKO – Postavljanjem osam Steora – pametnih klupa, koje koriste solarnu energiju za punjenje mobitela i računala, nastavio se rad na projektu „Avantura otok”.
 
Postavljanje solarnih klupa dio je projekta održivog razvoja otoka “Avantura otok – Insula ager visitatio” u kojem je predviđeno obilježavanje više od 30 kilometara maslinskih i biciklističkih putova te izgradnja 12 odmorišta i vidikovaca na području općine Preko.
 
Nositelj projekta Općina Preko, u ovoj fazi postavlja pametne klupe na osam lokacija od Preka do Ugljana.
 
Uz klupu je dostupan besplatni pristup internetu te žično i bežično punjenje mobitela i računala. Solarne panel klupe noću svijetle uz pomoć sunčeve energije koju tijekom dana akumulira. Proizvodnja energije iz solarnih modula, ljeti omogućava i hlađenje klupe na kojoj se sjedi dok se pune mobiteli i računala. Idealno za bicikliste koji će u velikoj mjeri koristiti nove putove uređene u sklopu projekta Avantura otok, otkriva koordinator projekta Mladen Lucin.
 
Pametne klupe proizvodi hrvatska tvrtka Include iz Klisa, koja je prva u Europi pokrenula proizvodnju pametnih klupa. Solarne ploče stvaraju do 110W električne energije po satu. Smještene su ispod površine za sjedenje, a veličinom omogućuju efikasno korištenje sunčeve energije. Uz Steoru je dostupan i super brzi Internet 4G. Pametna klupa opremljena je samostalno razvijenim uređajima za punjenje pametnih mobitela i satova novije generacije, ima dva USB priključka s izlaznom snagom od 10 W.
 
Prva faza projekta „Avantura otok” sufinancirana je putem Programa razvoja otoka pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU iznosom s 830.000 kuna, a za drugu fazu na ovogodišnjem natječaju MRRFEU-a Općini Preko odobreno je još 300.000 kuna.
 
Od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije na ovogodišnjem natječaju dobili smo sredstva koja ćemo iskoristiti za uređenje dijela novih i sanaciju postojećih putova, postavljanje dodatne signalizacije te izradu i postavljanje makete projekta Avantura otok u trajektnoj luci Preko. U završnoj fazi je izrada web stranice projekta, a u planu je i mobilna aplikacija. Očekujemo da se u projekt uskoro uključi i ministarstvo turizma koje potiče razvoj cikloturizma, a Avantura otok je svakako pozitivan primjer jednog takvog projekta, poručio je Ante Župan, voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj u Općini Preko.