Mogu li otoci imati vodu bez kopna i loše vremenske prognoze!?

Mogu li otoci imati vodu bez kopna i loše vremenske prognoze!?

BRUXELLES/ZADAR – Okupljanjem predstavnika osam malih europskih otoka – hrvatskih Visa i Lastova, irskih Inisheera i Cape Cleara, francuskih Seina i Houata te grčkih Ithace i Tilosa – a u povodu Svjetskoga dana voda, prošli je tjedan u Europskom parlamentu u Bruxellesu započelo formalno provođenje Projekta upravljanja vodama „Water saving challenge“.  

Inicijator projekta i domaćin panel rasprave u kojoj je sudjelovalo 20-ak otočana hrvatski je eurozastupnik, suosnivač i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za otoke Tonino Picula, koji je naglasio kako „nedostatak pitke vode pogađa mnoge europske otoke, a cilj je projekta smanjiti potrošnju vode, odnosno uštedjeti i vodu i novac“. 

– To ćemo postići pomoću inovativnih tehnoloških rješenja i promjene svakodnevnih ljudskih navika, a Vis i Lastovo mogu biti primjeri dobre prakse ne samo za druge otoke nego i ugrožene obalne zajednice. Otočanima ne želimo ništa nametati, želimo čuti njihov glas, njihovo mišljenje. Želimo pokrenuti otoke, učiniti ih održivima i energetski neovisnima od kopna. U tom smislu voda, kao glavni resurs, istaknuta je i kao glavni problem i mi ćemo ga pokušati riješiti. Dovođenje vode s kopna, bilo cijevima bilo vodonoscima, nije uvijek ni najbolje ni najjeftinije rješenje, zato želimo potaknuti štednju, senzibilizirati javnost za racionalno upravljanje vodama i potaknuti inovativan pristup. Radne skupine istražit će otoke, a kako u projektu želimo okupiti što više otoka, ovim ih putem pozivamo da se uključe u projekt, kazao je Picula.

Primjeri dobre prakse na europskim otocimaProblem s nedostatkom vode utječe ne samo na kvalitetu svakodnevnog života, nego na razvoj, a u nekim slučajevima i na opstanak. Unatoč tome, rješenja koja će osigurati kvalitetnu opskrbu vodom nisu univerzalna. Dapače, svaki im otok pristupa na svoj način, ali zajednički je cilj ne ovisiti o kopnu ili, kao što je slučaj na većini „žednih“ otoka u Hrvatskoj, o (ne)povoljnoj meteorološkoj prognozi.

O primjerima dobre prakse i konkretnim, uspješno provedenim rješenjima govorio je Christian Pleijel s Kraljevskog tehnološkog instituta u Švedskoj, tajnik ESIN-a (europske federacije malih otoka), otočanin, čovjek koji „u dušu“ poznaje probleme većine europskih otoka, autor vrlo popularne knjige „Kako čitati otok“.Jedan od prvih projekta na kojima je radio i rješavao problem vode su otoci Koster u Baltičkome moru, sjeverni se proteže na osam kilometara četvornih, južni na četiri, imaju ukupno 315 stanovnika. Proglašeni su nacionalnim parkom i velika su turistička meka.

– Otoke Koster godišnje posjeti oko 100.000 turista, ali zbog nedostatka vode postao je upitan turistički razvoj. Zaustavljena je gradnja i svaka ekonomska aktivnost. Dovlačenje vode s kopna i gradnja cjevovoda stajali bi 20 milijuna eura i trajali godinama, i to nije dolazilo u obzir. Stoga smo krenuli od nule, odnosno od traženja vode na otoku. Napravili smo hidro-geološku analizu, analizu tehničke infrastrukture i financijskih rješenja te, što je najvažnije, precizno izračunali potrošnju vode ljeti i zimi. Puno su nam pomogli mediji koji su senzibilizirali javnost za problem nedostatka vode u nacionalnom parku i racionalno korištenje ono malo vode što postoji. Kada je sve bilo gotovo, ustanovili smo da na otoku postoji vode više nego što se znalo i mislilo, ispričao je Pleijel te poručio kako je „cilj projekta dokazati da možemo kao ljudi, otočani, industrija, poduzetnici, turisti, tinejdžeri…  smanjiti potrošnju vode i ne rasipati je uludo. Primjerice, da postignemo da se otvori  hotel koji može sačuvati vodu i da gosti rado odlaze u njega baš zbog toga što uspješno štedi vodu.“

Irski poučak: Ništa bez pametne politike

Za Mairtina O’Mealoida s otoka Cape Cleara na jugu Irske, također člana Europske federacije malih otoka, nedostatak pitke vode na otocima ne može se rješavati bez sprege politike i lokalnih zajednica. Na panelu je najavio veliku investiciju irske vlade u cjevovod jer se pokazalo da se čak 60 posto vode na otoku izgubi od crpilišta do potrošača. 

– Cape Clear ima 725 stanovnika, ali taj se broj ljeti višestruko uveća. Problem s vodom prisutan je oduvijek i iako su Irci „energetski“ vrlo napredni, problem s vodom još nisu riješili, odnosno počeli su ga kasno rješavati. Izvori vode na otoku su na stotinu metara dubine, cjevovod je sagrađen prije 47 godina i nije se održavao. Izvori vode su preiskorišteni, a zbog lošeg održavanja mreže dnevno se gubi 20.000 litara vode. Zato smo 2013. godine morali uvesti ograničenja u potrošnji, educirati stanovnike i turiste, štedjeti vodu, reciklirati je, paziti doslovno na svaku kap. Napravili smo medijski pritisak na irsku vladu, na političare koji su imali moć i utjecaj i stvar se pomaknula s mrtve točke. Naručili smo hidro-geološku studiju, nove rezervoare i spremnike, nove bušotine i započeli dobru suradnju s državnom agencijom za vode koja je u zamjenu 11,5 kilometara cijevi uložila 4,3 milijuna eura. Problem nedostatka vode i dalje postoji, ali počeo se rješavati i danas je mnogo bolje nego prije desetak godina, kazao je O’Mealoid te još jednom naglasio kako je „projekt rezultat rada otočana i političara i zato sam iznimno zahvalan zastupniku Piculi na podršci i predanosti.“ 

U spašavanju „žednih“ otoka najdalje je otišla Grčka, o čemu je u Bruxellesu govorio dr. Christoforos Perakis iz nacionalnog Centra za izvore obnovljive energije. Navodeći primjere s otoka Mikonosa, Milosa, Tilosa i Ithace, istaknuo je kako Grčka koristi sve vrste i izvore obnovljive energije kako bi otoke učinila neovisnima o kopnu. Pa tako jedan pogon za desalinizaciju vode napajaju vjetroelektrane koje, pak, pokreću jaki vjetrovi u Egejskome moru. U suradnji s njemačkom vladom, napravili su  mikroenergetske mreže za manja naselja, pokrenuli mnogo malih projekata koji se financiraju iz Europske unije, a na otoku Milosu, primjerice,sagradili su najveći pogon za desalinizaciju nakon čega cijena kubnoga metra vode iznosi 1,8 eura, a prije, dok se voda prevozila vodonoscem, kubik se plaćao 10 eura.

-Uštede i rješenja su moguća ako im se pristupi ozbiljno i odgovorno, poručio je te kao odličan primjer štednje vode najavio novi projekt, a riječ je o gradnji hibridne elektrane koja kombinira snagu vjetra i vode na otoku Agios Efstratiosu, što će ga učiniti energetski potpuno neovisnim i prvim „zelenim“ grčkim otokom.

Hrvatsku je na panelu zastupala delegacija predstavnika komunalnih društava iz Komiže i Lastova te članovi više udruga s dalmatinskih otoka, kao i predstavnika nacionalnih parkova i parkova prirode s otoka srednjeg i južnog Jadrana koji su dobili priliku međusobno razmijeniti iskustva. 

Lučijano Sangaleti iz Komunalca Lastovo naglasio je kako se podaci o gubicima vode zapravo skrivaju, ali u prosjeku iznose između 50 i 80 posto, a oni su prvi koji su napravili analizu cijelog područja. 

Već ovoga ljeta redukcije vode

– Unatoč svojim zalihama vode iz četiri bušotine, država nas je spojila na vodovod Neretva – Pelješac – Korčula – Lastovo i natjerala da uzimamo vodu s kopna koja nije dobra, a skupa je. Preporučujem svim otocima da naprave analizu i ne ovise o vodi s kopna. Na 25 kilometara vodovoda, imamo 500 priključaka i između 50 i 80 posto gubitaka vode, izjavio je Sangaleti. Njegov kolega Slaven Kevo iz  Vodovoda i odvodnje otoka Visa kazao je kako su ispitali cijelu mrežu staru 50 godina i sa 75 posto puknuća cijevi došli na 25 posto. Upozorio je kako Vis ovoga ljeta očekuje redukcija vode zbog izrazito sušne godine, što govori u prilog ovom projektu. 

– Nužno je podizanje svijesti o potrošnji i štednji vode. Otočani su se uljuljkali u sigurnost opskrbe s kopna i zapustili gustirne, smatra Kevo. Na panelu o otocima izneseno je mnoštvo korisnih i pozitivnih primjera učinkovitog upravljanja vodom kao najvažnijim resursom. Iako je mnogo toga još uvijek na putu učinkovitog i održivog rješavanja otočne vodne, ali i energetske svakodnevice, okupljeni su zaključili da je već i samo otvaranje ovakvog međuotočnog dijaloga velik i značajan.

Projekt će trajati cijelu godinu, a Picula je najavio da će se sljedeći sastanak radne skupine zadužene za izradu modela upravljanja vodama održati u rujnu u Komiži. Zatim će se izraditi modeli za ostale otočne zajednice, a rezultati će biti predstavljeni u studenome u Europskom parlamentu u Bruxellesu. 

Prof. Vladimir Skračić: Ne postoji univerzalno rješenje!
U hrvatskoj otočnoj delegaciji bili su Lucija Hajdić iz NP Mljet, Nikolina Baković iz PP Telašćica, Nastja Logar iz Udruge Sunce, Sergej Vlahov, vlasnik hotela na Ižu, Goran Franić, predsjednik MO Prvić Šepurina, Marija Rogić iz LAG-a 5 iz Orebića te prof. dr. Vladimir Skračić iz Zadra, predsjednik Udruge Kurnatara, koji se, uz znanstvenu karijeru na Sveučilištu Zadar, cijeli život bavi otocima.
 
– Nisam ni geolog ni hidrolog, ne bavim se tim stvarima, ali sam emocionalno vezan za otoke i bavim se njima na drugi način. Poznata mi je situacija na zadarskim otocima bez vode. Problemu treba pristupiti racionalno, niti u ime zaštite prirode, niti u ime zaštite ljudi. Treba napraviti ravnotežu, u skladu s potrebama ljudi koji žive na otocima. Znam da to zvuči kao fraza, ali nije. Mi tako ne radimo, a vapimo za danom kad će se početi tako raditi. Ako je negdje isplativo dovesti vodu s kopna, treba je dovesti. Ali ako voda postoji na otoku, onda je treba koristiti. A negdje gdje je to moguće, treba kombinirati jedno i drugo. Na nekim su otocima bušotine možda jedino rješenje. I kome bi to i zašto smetalo. Zapustili smo lokve, zapustili smo gusterne, a nekada je svako  naselje imalo jamu s boćatom vodom. Ako čovjek želi napraviti cisternu, zašto mu država to ne bi subvencionirala. Cisterna ne bi riješila problem naselja poput Preka, ali za male otoke, gdje je zimi desetak, dvadesetak ljudi, cisterne bi bile spas. Naš je arhipelag toliko kompleksan da ne postoji jednostrano i univerzalno rješenje, mišljenja je prof. Skračić.

Nikolina Baković: Voda bi nam značila sve!
Ravnateljica Parka prirode Telašćica Nikolina Baković nije krila oduševljenje projektom koji će možda u budućnosti riješiti problem s vodom na njezinu otoku. Cjelokupni program planira predstaviti vodećim ljudima Općine Sali i Komunalnog društva Dugi otok i Zverinac jer, uvjerena je, vode na otoku sigurno ima i treba je iskoristiti.
 
– Imamo jedno vodocrpilište u Žmanu, koje u kolovozu presuši, a u uvali Mir u PP Telašćica jedna je gusterna. Kad nestane vode, dolazi nam vodonoscem, sigurno četiri puta godišnje. To je skupo, stoji oko 80.000 kuna i opet ne pokriva naše potrebe. Mislim da bismo se trebali uključiti u projekt, naručiti hidro-geološko istraživanje, okrenuti se bušotinama i vlastitim izvorima. To je vjerojatno skupo, ali vidjeli smo na primjeru drugih zemalja da se takvi projekti financiraju iz raznih fondova, drži ravnateljica PP Telašćica, koji je najveća tvrtka na otoku sa 50-ak zaposlenih u sezoni. 
Na naše pitanje što bi bilo kad bi park i cijeli otok imali vodu, kaže: „To bi značilo sve!“.
 
– Zapuštena je poljoprivreda, turizam je tek u fazi razvoja i već je ograničen jer nema vode. K nama dolaze ljudi željni života u prirodi, željni domaće, organske hrane, a to ne mogu dobiti jer nitko ne zalijeva vrt kupljenom vodom. S druge strane, napravili smo Plan razvoja održivog turizma, koji bi, među ostalim, trebao poticati poljoprivrednike, OPG-ove, male proizvođače, ali sve to pada u vodu jer nema vode!, dodaje Nikolina Baković.
 
Smatra da bi se trebale obnoviti zapuštene gusterne u kojima se skuplja kišnica te potpuno rekonstruirati vodovodna mreža kako bi se što manje vode gubilo. Također, svi bi otoci trebali osmisliti edukativnu kampanju za turiste kojom bi ih se motiviralo da štede vodu i da za to budu nagrađeni.
 
– Neki hoteli goste časte pićem ili im daju neke nagrade ako, primjerice, ne traže da im se svaki dan mijenjaju ručnici. To se može primijeniti i u privatnom smještaju, recimo da se apelira na goste na štednju vode, da se ne tuširaju pola sata, i da će dobiti neki popust u restoranu, predlaže te dodaje da od projekta očekuje preporuke, primjere dobre prakse na osnovi kojih će se otoci dalje razvijati.
 
Andrina luić/Zadarski list