Za 43 mala kapitalna projekta na otocima – 19 milijuna kuna

Za 43 mala kapitalna projekta na otocima – 19 milijuna kuna

PREKO – U Splitu su danas predstavnici jedinica lokalne samouprave i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac potpisali ugovore za Program razvoja otoka u 2017. godini.

Ukupno će se na otocima i poluotoku Pelješcu sufinancirati 43 mala kapitalna projekta za što se u državnom proračunu osiguralo 19 milijuna kuna.

– Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ima jasan stav i politiku prema otocima te će podupirati njihov razvoj i poboljšanje uvjeta života otočana kako bi oni zaista ostajali na otocima i dobro živjeli uz jednake uvjete kao i ostatak Hrvatske. Uz pomoć sredstava iz fondova EU još ćemo čvršće poduprijeti naše otoke i upravo zato formiramo Upravu za otoke kako bi cijeli jedan tim posvetio puno veću pozornost hrvatskim otocima jer oni su naše veliko bogatstvo, a s obzirom na njihovu važnost i brojnost, zasigurno će imati važniju ulogu u novoj financijskoj perspektivi, naglasila je ministrica Žalac.

Među 43 mala kapitalna projekta devet je programa sa zadarskih otoka. Općini Preko za projekt Avantura otok namijenjeno je 300 000 kuna, a Općini Pašman 250.000 kuna za adaptaciju stare školske zgrade u Ždrelcu. Općina Tkon dobit će 200.000 kuna za rekonstrukciju zelene tržnice, a toliki iznos namijenjen je i Općini Kali za gradnju sekundarne vodovodne mreže. 

Općina Sali dobit će 400.000 kuna za projekt uređenja obale i luke, a Grad Zadar 180.000 kuna za sanaciju dijela obalnog pojasa u uvali Široka na otoku Istu. Za uređivanje putova na otoku Vrgadi Općina Pakoštane dobit će 530.000 kuna, Grad Pag za adaptaciju i rekonstrukciju Kneževa  dvora 170.000 kuna, a Općina Povljana 600.000 kuna za gradnju sanitarne kanalizacije naselja Povljana II.