U nedjelju u Preku komedija na kunjskom dijalektu “Nti famiju”

U nedjelju u Preku komedija na kunjskom dijalektu “Nti famiju”

PREKO – Gostovanjem Amaterske dramske skupine Šemprepronti iz Tkona, POU Dom na žalu u nedjelju, 26. ožujka, simbolično će obilježiti Svjetski dan kazališta.

U režiji Miše Mihočevića, amaterska družina Šemprepronti izvest će komediju „Nti famiju“ na kunjskom dijalektu prema priči Vinke Radović Titulić. U predstavi glume Vinka Titulić (baba Šinka), Rajna Brzić (kćer Tonka ), Vojko Bobić (Grgo, Tonkin muž), Šime Lukačić (njihov sin), Stefani Pribilović (Marina, kćer) i Veronika Bobić (Mojca, mlada Slovenka). 

Predstava „Nti famiju“ počinje u 18 sati, a ulaz je slobodan.

Svjetski dan kazališta obilježava se 27. ožujka i to već 55 godina. Planetarno popularna francuska filmska i kazališna glumica Isabelle Huppert ove je godine autorica međunarodne poruke, u kojoj se osvrnula na povijest tog umjetničkog projekta, ali i objasnila što njoj danas znači kazalište te koliku važnost ima u društvu u kojemu živimo. Upravo zahvaljujući kazalištu i ulogama koje je odigrala, ona danas kao žena i glumica pripada cijelom svijetu.

“Svjetski dan kazališta postoji već 55 godina. U 55 godina ja sam osma žena pozvana da prenese poruku; na kraju krajeva i ne znam je li riječ ‘poruka’ prikladna. Kad moji prethodnici (muški rod se nameće!) govore o kazalištu, oni govore o mašti, slobodi, porijeklu, prizivaju u sjećanje multikulturalnost, ljepotu, pitanja bez odgovora… Godine 2013., prije, dakle, samo četiri godine, Dario Fo kaže: ‘Jedino rješenje za krizu je nadati se da će se protiv nas i protiv mladih koji žele naučiti umijeće kazališta organizirati velika hajka: nova dijaspora glumaca koja će svakako iz nametnutih okolnosti izvući nezamislive prednosti za novo kazalište.’ Nezamislive prednosti, lijepa formulacija, dostojna nekog političkog programa, zar ne. Budući da se nalazim u Parizu neposredno pred predsjedničke izbore, predlažem onima koji su skloni preuzeti vlast da vode računa o nezamislivim prednostima koje nosi kazalište. Samo bez hajke!”, poručila je glumica nagrađena mnogim priznanjima za svoje kazališne i filmske uloge.