B. Petrač: Ricov je bio čovjek otpora svakomu zlu

B. Petrač: Ricov je bio čovjek otpora svakomu zlu

PREKO – Komemorativni skup posvećen hrvatskom književniku Joji  Ricovu održan je u utorak, 14. veljače u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, gdje je ujedno predstavljena posljednja knjiga nedavno preminuloga pjesnika  “Mirotvorac svemira”.

Božidar Petrač, predsjednik DHK-a, istaknuo je da je „Ricov bio čovjek otpora svakomu zlu, kojega su uvijek smještali negdje na rub književnosti. Njegova je poezija pledoaje za slobodu svakoga čovjeka, ali i pledoaje za slobodu svoga naroda. Svoju poeziju Ricov je smatrao poezijom duboke kršćanske inspiracije“.

Književni povjesničar Cvjetko Milanja istaknuo je kako je izborom poezije u knjizi “Mirotvorac kozmosa”  htio pokazati kronološkim redom najreprezentativnije uratke iz pjesništva Joje Ricova.

– Ricov je bio pjesnik širokoga raspona, reagirao je na poticaje vremena u kojemu je živio. Njegovo pjesništvo određeno je trima dominantama – estetičkim, etičkim i jezično-igrivim, rekao je Milanja dodavši kako su te komponente donekle kompatibilne i formalnim izgledom i oblikom.

Odabrane stihove Joje Ricova govorila je dramska umjetnica Perica Martinović.

Fotografija Oskar Šarunić