Na pogreb književnika Joje Ricova vozit će poseban brod iz Zadra

Na pogreb književnika Joje Ricova vozit će poseban brod iz Zadra

PREKO – Posljednji ispraćaj književnike Joje Ricova, koji je preminuo 23. siječnja u Zagrebu, bit će u petak, 27. siječnja u 14 sati u Kalima.

Za sve koji s kopna žele doći na pogreb, bit će organiziran povratni brodski prijevoz. Brod “Tratica” kreće iz Zadra u Kali u 13 sati, sa Đige, Obale Petra Krešimira, a povratak za Zadar je u 18 sati.

Kaljanin Joja Ricov preminuo je u 88 godini nakon kratke i teške bolesti. Jedan je od najproduktivnijih hrvatskih književnika koji je na svom putu za pravo stvaranja prošao kroz pravu kalvariju. Zbog svoje domoljubne riječi i želje da govori glasno i istinito o sudbini svoga naroda proganjali su ga i zlostavljali talijanski okupatori, nacisti i jugoslavenski komunisti. Bio je relativno nepoznat jer je zbog svojih opredjeljenja bio prešućivan te ni jedna njegova knjiga nije nigdje prikazana ili predstavljena.

Književnika Joje Ricova po dobrome se sjećaju mnogi otočani, a posebno Prečani i Kaljani. Zaslužan je za renesansu kaljske kulture 90-ih godina prošlog stoljeća. Jednako snažan pečat ostavio je i u Preku, gdje je bio jedan od utemeljitelja kulturnog ljeta, manifestacije “Večer na Brižićevin dvuoru”.

Joja Ricov nositelj je Međunarodne nagrade „Europa Arte“ (Pariz, Cirih, Milano) – „per ampia e meritoria attivita artistica“, za rubriku ogleda „Lettera dalla Jugoslavia“ (Milano, 1964.); „Povelje hvalezaslužja“ Talijanskog instituta za kulturu, Zagreb 1966.; Međunarodne nagrade „Parthenope Aurea“ (Zlatna Partenopa) s pergamenskom nominacijom „Cavaliere dell’ Arte 1997.“ (Vitez Umjetnosti 1997.) Univerzalne akademije „NEAPOLIS“ za lijepe umjetnosti, znanosti i književnost u Napulju 1997. Godine 2007. dobio je nagradu Grada Zadra za životno djelo.

Fotografija Zadarski list