Ugašeni svi odašiljači u Italiji koji su ometali prijem naših TV-programa

Ugašeni svi odašiljači u Italiji koji su ometali prijem naših TV-programa

PREKO – Gašenjem ometajućih odašiljača u talijanskoj regiji Marche, završen je postupak uklanjanja smetnji prijemu TV-programa hrvatskih nakladnika uzduž Jadranske obale. 

Prema informacijama iz Ministarstva ekonomskog razvitka Republike Italije, 16. siječnja je završen postupak gašenja ometajućih TV-odašiljača u regiji Marche, koja je zbog prošlogodišnjih potresa ostala zadnja regija za gašenje. Time je završen cjelokupni postupak gašenja međunarodno neusklađenih TV-odašiljača u regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto, Emilia – Romagna, Marche, Abruzzo, Molise i Puglia. Riječ je o složenom postupku koji je rezultat međunarodnih razgovora, izmjena frekvencijskog plana, promjena niza zakonskih propisa i aktivnosti na terenu, u kojem su sudjelovale talijanska i hrvatska strana.

Okončanjem postupka isključivanja ometajućih talijanskih odašiljača uklonjene su smetnje prijamu televizijskih programa uzduž jadranske obale. Bolju kakvoću prijama hrvatskih TV-programa posebice će osjetiti građani u digitalnim regijama D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska županija i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija). HAKOM će tijekom 2017. provesti detaljna mjerenja na jadranskoj obali radi potvrde rezultata i učinaka postupka gašenja, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena, izvijestili su iz Hrvatske regulatorna agencija za mrežne djelatnosti.

Na smetnje u prijemu TV-signala hrvatskih programa žalili su se mnogi građani u Zadarskoj županiji. Od rubnih naselja Zadra, Nina, Vira,do mjesta na otoku Pagu, otocima Silbi, Premudi, Istu, zapadnom dijelu Ugljana. Ako je vjerovati HAKOM-u, prijem radijskih i televizijskih programa više neće biti pokriven talijanskim stanicama na obali.