Preška predstava “Žrvanj života” pred zadarskom publikom

Preška predstava “Žrvanj života” pred zadarskom publikom

PREKO – Predstava „Žrvanj života“, izvedena premijerno 7. kolovoza 2015. godine u Samostanu sv. Pavla Pustinjaka na Školjiću, koju dramaturški i redateljski potpisuje dramska umjetnica Milena Dundov, gostovat će u četvrtak, 19. siječnja u 18 sati u Kazalištu lutaka u Zadru.

Riječ je o dosad najambicioznijem kazališnom projektu domaće, lokalne produkcije, u kojemu sudjeluje 50-ak izvođača, glumaca amatera, djece, mladih, mještana Preka, članica Udruge žena Luzor i KUD-a Preko, Luzarice i članovi Zbora sv. Cecilije.

“Žrvanj života” vraća nas u prošlost Preka, iskrice i sjećanja iz života koje su marljivo, prema molbi nadbiskupa Marijana Oblaka, skupljale Jelica Peranić i Verica Gregov. Tekst je star više od 50 godina, a sjećanja na život najstarijih Prečana iznosili su tadašnji 80-godišnjaci. Prema riječima autorice projekta Milene Dundov, riječ je o crticama iz života o kojima ni današnji najstariji stanovnici Preka ne znaju mnogo. U predstavi su prikazane preške nošnje, vjenčanje, izvelo se Preško kolo, na vrlo duhovit način prikazani su običaji i svakodnevni život Prečana. U najkraćim crtama – dokument prošlosti kao trajni zalog budućim generacijama Preka! 

Produkciju predstave potpisuje Udruga žena Luzor, nastala je u suradnji s KUD-om Preko, Župnim zborom sv. Cecilije, POU Dom na žalu, TZO Preko, Općinom Preko i Samostanom sv. Pavla Pustinjaka. Zdenka Vidas bila je zadužena za kostime i izradu svadbenih fuštana, Marija Košta za tkanje i vez, za scenografiju Robert Košta, a dizajn svjetla Ivo Nižić. Koreografiju igre “Konac, konac“ potpisuje Marija Mihatov, Priješkog kola Senko Sorić, a zborove su uvježbali Marta Dević i Milena Brižić.