Uskoro projekt “Aktivni mladi otočani za pametne male otoke”

Uskoro projekt “Aktivni mladi otočani za pametne male otoke”

PREKO – Otočni sabor, Udruga za održivi razvoj otoka Rave i Udruga SVIMA s otoka Visa pokreću projekt “Aktivni mladi otočani za pametne male otoke” koji financijski podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Kako je priopćio Otočni sabor, cilj je projekta aktivirati dobnu skupinu mladih od 15 do 25 godina, i to na radionicama koje će se održati u školama na Ugljanu i Ižu. U Zadru, a potom u Zagrebu, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, mladi će prezentirati svoje viđenje trenutačnog stanja na otocima.

Projekt nastoji među mladima promicati koncept „pametnog otoka“ (engl. smart island), u kontekstu Europske unije vezanog uz male europske otoke koji se, unatoč geografskoj izoliranosti i drugim karakterističnim problemima, odlikuju održivim lokalnim gospodarskim razvojem i naporima za podizanjem kvalitete života te koji, kao takvi, postižu izvrsnost/održivost u više ključnih područja: gospodarstvu, mobilnosti, energetici, zaštiti okoliša, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i/ili obrazovanju/razvoju ljudskog kapitala.