Dječjem vrtiću u Dobropoljani nova donacija slovenskih slikara

Dječjem vrtiću u Dobropoljani nova donacija slovenskih slikara

PAŠMAN – Na aukciji slika, završnici pete humanitarne akcije „Dobro je činiti dobro“, koju na otoku Pašmanu i u Mariboru organiziraju slovenski likovni umjetnici, prikupljeno je 5650 eura. 

Kao i svake godine, donacija će se podijeliti na tri dijela: za zimovanje djece iz Mariborskog omladinskog doma, za pašmanski vrtić u Dobropoljani i za OŠ Janko Glazer u Rušama, za socijalno ugroženu djecu. 

– Na aukciji, koja se održala u hotelu „Vjetar“ u Rušama, gradiću nedaleko od Maribora, prodana je 21 slika, a najvišu cijenu postigla je slika Nika Ribiča “Regata”. Važno je napomenuti da su sve slike nastale na likovnoj koloniji koja se sredinom rujna održala u Pašmanu. Neizmjerno smo zahvalni umjetnicima iz Slovenije, s kojima desetljećima njegujemo više nego prijateljske odnose, a humanitarna kolonija „Dobro je činiti dobro“ samo nas je još više zbližila, kazao je po povratku iz Slovenije načelnik Općine Pašman Andro Magić te napomenuo da su posebni gosti  na aukciji i ovoga puta bile obitelji Stagličić i Bobić, koji se za trajanja kolonije brinu o smještaju i prehrani slovenskih umjetnika. 

Humanitarnu likovnu koloniju „Dobro je činiti dobro“ pokrenula je i organizira slovenska novinarka hrvatskih korijena Danica Ksela, koja je ove godine na Pašman dovela slikare Matjaža Duha, Niku Ribiča, Maksimiljana Sternada Milča, Zvonka Bartoka i Branka Počkara. 

– Ideja je potekla od nas, Slovenaca, za jednog predstavljanja turističke ponude Pašmana u Mariboru, ali sve to ne bi bilo moguće ni organizirati ni održati da kod domaćina nismo naišli na izvrstan prijem i dobrodošlicu kakvu smo samo mogli poželjeti. Obitelj Krunoslava Bobića svake nam godine besplatno ustupa svoju kuću, a hranimo se u restoranu obitelji Stagličić i bez potpore tih dviju obitelji, s kojima smo postali pravi prijatelji, teško da bi se kolonija održala pet godina, ističe novinarka Ksela.

Petorica slikara za najmlađe su Pašmance u rujnu organizirali likovnu radionicu, a osim znanja koje su im prenosili, slovenski su umjetnici donirali i sav pribor te majice kao zaštitni znak akcije „Dobro je činiti dobro“.