Za brodski prijevoz u proračunu 40 milijuna kuna više nego lani

Za brodski prijevoz u proračunu 40 milijuna kuna više nego lani

PREKO – Pregledom najvažnijih stavki u prijedlogu proračuna za 2017. godinu koje se odnose na otoke, pomorski prijevoz, subvencije za vodu, subvencije za javni cestovni prijevoz, potpore gospodarstvu, razvoj otoka i za potporu projekta Hrvatski otočni proizvod, možemo biti zadovoljni jer je za sve segmente predviđeno povećanja novca, kaže Denis Barić, prvi čovjek Otočnog sabora, udruge za razvitak hrvatskih otoka.

Dodaje kako je očito napravljen zaokret u politici prema otocima, što je nekoliko puta i obećao premijer Andrej Plenković, a podsjećai da je najavio osnivanje Uprave za otoke pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU”.  

– Nadam se da će na čelu uprave biti osoba koja živi otok i poznaje u dušu otočne probleme, ustvrdio je. 

Analizirajući dio po dio proračuna koji se odnosi na poboljšanje života otočana, Barić navodi da je za subvenciju redovitih pomorskih putničkih i brzobrodskih linija osigurano 310 milijuna kuna, za razliku od lanjskih 270 milijuna. Za milijun kuna povećane su i subvencije za vodoopskrbu pa je tako za njih u sljedećoj godini predviđeno 11 milijuna kuna. 

– Povećana su i sredstva za financiranje kapitalnih projekata od interesa za razvoj otoka te ona sada iznose 55 milijuna kuna, ali, nažalost, u Ministarstvu poljoprivrede za naše je ribare smanjena državna potpora kroz subvencije, i to za 36 posto. Sada je osigurano 58,350.000 kuna, lani 87,826.350 kuna, što znači minus od čak  29,476.350 kuna. Otočni ribari nemaju pravo ni na potporu za očuvanje radnih mjesta kao otočni gospodarstvenici pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU zbog uredbi Europske unije. Također, pri Ministarstvu poljoprivrede za operativni program u ribarstvu došlo je do drastičnog smanjenja od 60 posto u odnosu na 2016. godinu, ali je zato za ruralni razvoj osigurano veliko povećanje, objašnjava Barić te dodaje da su povećana sredstva iz EU za ruralna područja pa tako i za otoke.

Još jednom upozorava da je u Zakonu o otocima napravljena kategorizacija otoka te da se zakon provodi kroz pravilnike za Mjere iz ruralnog razvoja kao područja sa specifičnim načinom življenja, a po indeksu razvijenosti, koji je jedan od glavnih faktora u natječajima, otoci su svrstani u razvijena i visoko razvijena područja, što je nonsens sam po sebi i to hitno treba promijeniti.

Podsjetimo, Vlada je u saborsku proceduru u četvrtak, 8. prosinca, uputila prijedlog proračun za 2017. godinu.