Nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod kod župana Zrilića

Nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod kod župana Zrilića

PREKO – Zadarski župan Stipe Zrilić primio je u srijedu u Domu Zadarske županije uljare i vinare koji su  osvojili zlatne medalje na ovogodišnjim manifestacijama Sabatina i Noćnjak, dobitnike  oznake Hrvatski otočni proizvod i nagrađene sireve s otoka Paga.

Župan je rekao kako smo već niz godina svjedoci uspjeha koji nas posebno vesele jer živimo u vremenu kada su ljudi skloniji lakim i brzim načinima zarade i ne hvataju se tako lako teškog rada na zemlji.

– U mnogim pjesmama opjevana, vinova loza svakako je jedna od najzahtjevnijih poljoprivrednih kultura. Vinogradarstvo je izuzetno važna tradicionalna djelatnost na našem područja koja bi mogla pomoći zapošljavanju i ostanku stanovništva u ruralnim krajevima. Koncem prošle godine, prema podacima u ARKOD-u, 1550 ha Zadarske županije bilo je pod vinogradima. Naša vina sve su kvalitetnija i bolja, o čemu svjedoče i vaša priznanja, i ono što je sad važno činiti jest uključiti ih u gastronomsku ponudu svih ugostiteljskih objekata kako bi gosti, kojih je iz godine u godinu sve više, pronijeli svijetom glas o njihovoj vrijednosti. Isto treba učiniti i s našim maslinovim uljem. Žuto-zelenim zlatom što ga daje jedna od najopjevanijih mediteranskih biljaka. Nakon završetka Domovinskog rata postupno je, uz vinovu lozu, i maslina počela sve više oživljavati na prostoru naše županije. Danas je 2950 ha naše županije pod maslinama. Niču maslinici, niču uljare, a nižu se i nagrade. Vi, suvremeni maslinari i uljari nastavljajte, poput kolega vinara i vinogradara, tradiciju svojih predaka, ali i primjenjujete nova znanja svjesni da je cjeloživotna edukacija od iznimnog značaja.“ ,rekao je župan Zrilić i dodao kako se  educiraju  i sirari.

Župan je naglasio da svatko  na svoj način ulaže u razvoj naše županije, u duhu one stare izreke “Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača”. 

– Vaši su uspjesi naš ponos i sreća i stoga koristim prigodu i još jednom vam upućujem svoje iskrene čestitke želeći vam prije svega dobro zdravlje te nastavak uspješnog rada i u godini u koju ćemo uskoro ući, a ujedno i vama i vašim obiteljima želim sretan i blagoslovljen Božić, poručio je župan Zrilić

Na završenoj dodjeli HOP oznaka u Malom Lošinju, proizvođači sa zadarskih otoka (Pašman, Ugljan, Dugi otok, Silba, Olib, Iž, Rava, Pag) svrstani su u sam vrh tradicijske proizvodnje na jadranskim otocima.  Posebno priznanje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobila je međunarodna utrka Škraping na području nematerijalne baštine i otočnog proizvoda HOP 2010. godine za doprinos razvoju turizma na otoku Pašmanu i u Općini Tkon te zbog svog kontinuiteta i održivosti već 12. godinu zaredom kao iznimno uspješna manifestacija te poznati otočni brend na razini RH i šire.

Podsjetimo, od 68 HOP oznaka dodijeljenih ove godine, otoci Zadarske županije dobili su dvadeset priznanja. Na otoku Ugljanu nagrađeni su Vilma Jozić i Ankica Pletikosić iz Preka, Senka i Željko Otavijević iz Sutomišćice i Ribarski obrt Moćun iz Kali.

Otok Pašman ponovno je osvojio najviše priznanja, osam, i to OPG Marin Zalović, OPG Mušćet, OPG Ante Grdaš, Vladka Bobić i Katica Sinković Titulić iz Tkona, Nataša Burmeta,  OPG Krsto Matulić te Magic Brothers d.o.o. iz Pašmana.

U Pag odlaze dvije oznake – Paškoj sirani te Ribarskom obrtu Škrpoč, na Silbu također dvije, tvrtkama Aranea d.o.o. i Mišić Silba d.o.o., na Ravi je oznaku HOP dobio OPG Filip Simičić, na Ižu Heda Vidović Šehović iz Velog Iža, a na Dugom otoku, u Salima, Darinko Karinja i tvrtka Sri porta j.d.o.o.

 
Fotografije Zadarska županija