Šarin na Jadran dovodi logistički centar za suzbijanje onečišćenja mora

Šarin na Jadran dovodi logistički centar za suzbijanje onečišćenja mora

PREKO/ZAGREB – Administrativni odbor Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) održao je 46. sjednicu na kojoj su ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, odnosno nadležne Uprave sigurnosti plovidbe sudjelovali pomoćnik ministra, kap. Goran Šarin i načelnik sektora, Lukša Čičovački.
 
Na odboru se raspravljalo između ostalog i o uspostavi Europske mreže logističkih centara za suzbijanje onečišćenja mora (tzv. Equipment Assistance Service- EAS).
 
Na traženje hrvatskog izaslanstva koje je predvodio pomoćnik ministra Šarin, dugogodišnji dužnosnik u Općini Preko, te uz podršku predstavnika Italije i Slovenije, Administrativni je odbor utvrdio da će prvi takav logistički centar u Sredozemnom moru biti uspostavljen za područje Jadranskog mora.
 
Raspisivanje javnog natječaja odnosno poziva za dostavu ponuda za logističkih centara za suzbijanje onečišćenja mora za Jadransko more očekuje se do kraja godine.
 
Logistički centar za suzbijanje onečišćenja mora (EAS) biti će opremljen najsuvremenijom opremom za suzbijanje onečišćenja mora koje će biti na raspolaganju po komercijalnim uvjetima svim državama članicama Europske unije, a ponajviše državama Jadranskog bazena. Očekivana najveća vrijednost zakupa logističkog centra procjenjuje se na 1.500.000,00 Eura.