U Tkonu održana edukacija o važnosti gospodarenja šumskim područjem

U Tkonu održana edukacija o važnosti gospodarenja šumskim područjem

TKON/PREKO – Na inicijativu Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, 16. studenog 2016. u Tkonu pokrenut je ciklus predavanja „Mogućnosti ulaganja u šumska područja i poboljšanje isplativosti šuma“. U suradnji s Udrugom za ruralni razvoj Ravni kotari i Savjetodavnom službom organizirano je prvo predavanje „Proizvodnja i marketing šumskih proizvoda“.
 
Predavačica Ksenija Franulović, dipl.ing.šumarstva., stručna savjetnica za šume šumoposjednika, okupljenima je predstavila mogućnosti financiranja šumskih područja iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.
 
„Bogatstvo šumskih resursa još uvijek je neiskorišteno, potrebno je ulagati u sustavnu edukaciju ali uvijek paziti i na očuvanje bioraznolikosti“ – istaknula je Franulović.
 
Kroz zanimljivu interakciju okupljenih otvorila su se uvijek bolna pitanja neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, za koje prema riječima načelnika stižu bolja vremena.
 
Predavanjima se želi razviti svijest o pametnom gospodarenju šumskim područjima, informirati zainteresiranu javnost o mogućnostima financiranja iz europskih i nacionalnih fondova. Iskazan je veliki interes za ulaganja u šumska područja, te su se kroz današnje predavanje još jednom povezali svi najvažniji akteri koji mogu pomoći u realizaciji ulaganja u šumska područja.