Stručnjaci savjetuju: Zaštitite masline od paunova oka!

Stručnjaci savjetuju: Zaštitite masline od paunova oka!

PREKO – Poljoprivredna savjetodavna služba upozorava maslinare da je nakon obavljene berbe nužno zaštititi nasade protiv paunova oka.

U priopćenju, koje potpisuje Ivan Šimičević, dipl. ing. agr., navodi se kako bi, čim se stabiliziraju vremenske prilike, trebalo provesti zaštitne mjere protiv paunova oka, a najbolje je upotrijebiti jedan od raspoloživih pripravaka s dozvolom:

CUPRABLAU-Z ili
DIFCOR ili
NATIVO 75 WG ili
NEORAM WG ili
NORDOX 75 WG ili
STROBY WG

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Provedbom zaštitnih mjera nužno je pridržavati se uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Također, maslinari se upozoravaju na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe.

Savjetodavna služba podsjeća i na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri), jer svi uređaji za primjenu pesticida do 26. studenoga 2016. moraju biti barem jednom pregledani. Od pregleda su izuzete sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon.