Središnja svečanost 25. obljetnice Otočkog bataljuna

Središnja svečanost 25. obljetnice Otočkog bataljuna

PREKO – U velikoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru, u petak, 30. rujna održana je središnja svečanost u povodu obilježavanja 25. obljetnice formiranja  Otočkog bataljuna.

– Na poziv generala Rajka Rakića da odemo u Poličnik 1. siječnja 1992. godine uzeli smo zastavu i vidjeli tko će ići. S puna dva broda, u grad smo došli bez puške i bez metka. Dobili smo oružje i otišli u Poličnik. I u akciji Maslenica na zapovijed nitko nije rekao ‘ne’. Svi smo bili spremni ići. To je vrlina Otočkog bataljuna, to je hrabrost, kazao je Joško Pulja, zapovjednik Otočkog bataljuna, dodajući kako je Otočki bataljun uvijek bio na samoj crti bojišnice.

Otočki bataljun formiran je 30. rujna 1991., po zapovijedi Zapovjedništva 112. brigade u Kalima od već postojećih dragovoljačkih odreda. Zadaća mu je bila  sudjelovanje u opskrbi otoka i razbijanje pomorske blokade Jugoslavenske ratne mornarice formirajući obalne bitnice na otocima Molatu i Premudi.

Na svečanosti u HNK nazočili su brojni pripadnici i prijatelji Otočkog bataljuna, predstavnici Grada i Županije predvođeni gradonačelnikom Božidarm Kalmetom  i županom Stipom Zrilićem, predstavnici općina i saborski zastupnici.

Fotografije Grad Zadar