Do kraja godine raspisuje se 11 novih natječaja u ribarstvu

Do kraja godine raspisuje se 11 novih natječaja u ribarstvu

PREKO – Do kraja godine raspisat će se 11 novih natječaja koji će ponajprije biti vezani uz kupnju opreme na ribarskim plovilima, najavljuje ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić. 

Cilj je, ističe, povećati sigurnost na radu ribara i poboljšati kvalitetu proizvoda. Prepoznat je i gorući problem ribara u vezi s iskrcavanjem robe i priveza u ribarskim lukama i iskrcajnim mjestima. Zbog toga će do kraja godine biti raspisan i natječaj za gradnju/modernizaciju/opremanje ribarskih luka i iskrcajnih mjesta. Ostali natječaji vezani su uz akvakulturu te provedbu lokalnog razvoja vođenog zajednicom i tržišnih mjera.

Sektor ribarstva iznimno je bitan za Hrvatsku. Iako nema veliki udio u BDP-u, pridonosi zapošljavanju, osobito u priobalju i na otocima, gdje je taj sektor jedan od rijetkih koji pruža prihode tijekom cijele godine. Zbog sve veće važnosti ribarstva kao gospodarske grane, 5. studenoga 2015. godine usvojen je Operativni program za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. čija je ukupna alokacija 348 milijuna eura.