Austrijski i mađarski studenti posjetili prešku školu i Školjić

Austrijski i mađarski studenti posjetili prešku školu i Školjić

PREKO – U sklopu međunarodne suradnje Sveučilišta Zadar s Pedagoškom akademijom Burgenland iz Željznog (Eisenstadt), glavnoga grada Gradišća, i Széchenyi  István University iz Győra u Mađarskoj, Preko su danas posjetili studenti s te dvije visokoškolske ustanove.

Predvođeni domaćinom, prof. dr. Robertom Bacaljom, i svojim profesorima obišli su OŠ Valentina Klarina i Samostan sv. Pavla Pustinjaka na Školjiću.

– Zadarsko sveučilište od 2005. godine surađuje s fakultetima iz Gradišća i Győra, a u posljednjih sedam godina ta se suradnja dodatno proširila posjetom studenata razredne nastave i njemačkoga jezika koji na našem fakultetu „odrade“ uvodna predavanja prije početka nove akademske godine, pojasnio je prof. dr. Bacalja, koji je s ravnateljem OŠ Valentina Klarina Kristijanom Smudom buduće nastavnike upoznao s radom preške škole.

Govoreći o povijesti osnovnoškolskog obrazovanja na otoku Ugljanu, studenti su od prof. dr. Bacalje doznali da je preška škola, osnovana 1842. godine, jedna od najstarijih u Zadarskoj županiji, a prije toga otočane su osnovama čitanja i pisanja podučavali franjevci trećeredci u samostanu na Školjiću. 

Za sedmodnevnog boravka u Zadru, studenti najviše vremena provode na fakultetu, a u slobodno vrijeme upoznaju se s ljepotama grada i Zadarske županije. Na svom studijskom putovanju snimaju materijal za kratki dokumentarni film koji će prezentirati svojim kolegama na matičnim fakultetima.