Bibliobus “plovi” po jesensko/zimskom rasporedu

Bibliobus “plovi” po jesensko/zimskom rasporedu

PREKO – Nakon ljetnog radnog vremena, Bibliobus Gradske knjižnice Zadar od ovoga tjedna na naš otok dolazi po jesensko/zimskom RASPOREDU koji vrijedi i za ostala mjesta na zadarskim otocima – Pašmanu, Ižu i  Dugom otoku.

Podsjećamo da putujuća knjižnica na otoke dolazi dvaput mjesečno, da godišnja članarina iznosi 30 kuna – djeca do godinu dana starosti ne plaćaju upis – a nova iskaznica stoji 20 kuna.

Otočni bibliobus, projekt koji je pokrenut u ožujku 2014. godine, lani je imao 688 aktivnih korisnika. U ukupnoj strukturi korisnika podjednako su zastupljena djeca i odrasli, dok na pojedinim stajalištima posjećenost ovisila o tome nalazi li se stajalište ispred škole ili je u naselju.

– Ne bismo posebno isticali broj korisnika po stajalištima jer je taj broj povezan s  ukupnim brojem stanovnika mjesta u kome se stajalište nalazi, u mjestima s većim brojem stanovnika, više je i korisnika bibliobusa. Tako imamo stajališta sa 7, 30, 40 ili sa 70 korisnika. Međutim, taj podatak sam za sebe ne govori o interesu korisnika jer konkretno broj od sedam upisanih članova čini više od 20 posto (23,3%) stalnih stanovnika toga mjesta. Cilj Knjižnice je omogućiti dostupnost knjižničnim uslugama svim stanovnicima Zadarske županije, gdje god je to moguće, pri čemu broj stanovnika nije jedini kriterij. Napominjemo da se ljeti broj korisnika u turističkim mjestima znatno poveća, negdje i za trostruko više jer osim turista Bibliobus  koriste i naši Zadrani koji se ljeti presele na otoke i priobalna mjesta, objašnjava Nada Radman, viša knjižničarka u Gradskoj knjižnici Zadar, te otkriva kako su najmlađi korisnici Bibliobusa bebe, što pokazuje da je program besplatnog  upisa beba u Knjižnicu postigao željeni cilj: poticanje čitanja od najranije dobi. Također, gotovo u svim mjestima Bibliobus koristi znatan broj umirovljenika, a u toj korisničkoj skupini žene su zastupljenije od muškaraca.

Bibliobus ima oko 3000 jedinica knjižne građe, od slikovnica za najmlađe do djela klasične književnosti i beletristike te mnogo naslovi iz medijateke. Knjižna građa po potrebi se mijenja, ovisno o željama i potrebama korisnika.