Općinama Preko i Pašman 250.000 kuna za komunalne projekte

Općinama Preko i Pašman 250.000 kuna za komunalne projekte

PREKO – Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević u petak, 22. srpnja u Zadru je dodijelio odluke o sufinanciranju 15 projekata za unapređenje komunalne infrastrukture u općinama i gradovima Zadarske županije. Ukupna vrijednost projekata iznosi više od 12 milijuna kuna, a Ministarstvo ih sufinancira sa 2,18 milijuna kuna. 

Ministar je tom prigodom naglasio da je „ovogodišnji iznos za Zadarsku županiju udeseterostručen u odnosu na prošlu godinu, kada su bila sufinancirana samo dva projekta s ukupnim iznosom od 180 tisuća kuna”. 

Na javni poziv Ministarstva za dodjelom kapitalnih pomoći gradovima i općinama koji je objavljen 2. svibnja 2016. stiglo je više od 700 zahtjeva gradova i općina, a Općina Preko dobila je 100.000 kuna za nabavu multifunkcionalnog stroja za održavanje javnih, maslinskih i protupožarnih putova. Općina Preko pokriva četiri naseljena otoka različitog oblika razvijenosti i naseljenosti. Radi boljeg i efikasnijeg održavanja mreže javnih, maslinskih i protupožarnih putova Općina Preko nabavit će novi multifunkcionalni stroj (rovokopač – utovarivač) čime bi se znatno podigla razina i kvaliteta održavanja putova. Sadašnja oprema nije dostatna za sve potrebe Općine s obzirom na to da je potrebno održavati vrlo razgranatu mrežu od 100 kilometara putova na četiri naseljena otoka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 473.000 kuna.

Općina Pašman dobila 150 000 kuna za rekonstrukciju javne rasvjete, a iz svog proračuna općina će uložiti još 100.000 kuna i u rujnu početi realizaciju projekta. Ugradit će se rasvjetna tijela visokih tehničkih i ekoloških standarda i time smanjiti sadašnji troškovi za potrošnju električne energije. Nova će rasvjeta biti postavljena duž obalne šetnice i u starim kalama povijesno-kulturnih cjelina.

U državnom je proračunu za ovu namjenu osiguran 21 milijun kuna.