Nova ribarska luka u Lamjani bit će gotova sljedeće godine

Nova ribarska luka u Lamjani bit će gotova sljedeće godine

PREKO/KALI – Stanje stoka sitne plave ribe, mjere upravljanja ulovom plave ribe te održivo ribarstvo, bile su glavne teme 14. znanstveno-stručnog skupa koji se u petak, 21. srpnja održao u Kalima u sklopu tradicionalne manifestacije „Tunuara – Kualjske ribarske noći.

Otvarajući skup, koji je okupio resorne stručnjake i ribare Zadarske županije, tehnički ministar poljoprivrede dr. Davor Romić naglasio je kako je u ovome trenutku primarno da vodimo računa o resursima i ribljem fondu jer pogledi svih ribarskih zemalja o toj temi nisu. 

– Zato imamo vas ribare, imamo javnu administraciju, regionalnu samoupravu, savjetodavnu službu i nevladine organizacije koji vode računa o zaštiti ribljeg fonda. A to mora biti održivo, ne protiv nekoga, nego u interesu svih. Održivo gospodarstvo i održivi razvoj su ono što je ispred nas i to je jedini pravi put za sve mediteranske zemlje, kazao je ministar Romić.

Govoreći o zaštiti ribljeg fonda, pomoćnik ministra mr. Ante Mišura podsjetio je na mjere donesene na razini GFCM-a (Generalne komisije za Mediteran) prije nepuna dva mjeseca.

– Na prijedlog Hrvatske, Italije i Slovenije, određen je maksimalan ulov plave ribe za 2017. i 2018, godinu koji je na razini ulova iz 2014. te ograničenje kapaciteta flote. Uvedeno je i prostorno-vremensko ograničenje na 180 + 20 dana lovostaja na 30 posto unutarnjeg teritorijalnog mora u onim dijelovima koja se utvrde kao mrjestilišta i rastilišta. Mislimo da ćemo tim mjerama uspjeti osigurati održivo ribarstvo, a rezultate ćemo vidjeti 2018. i 2019. godine, poručio je mr. Mišura te dodao kako je u prvih šest mjeseci ove godine ulovljeno oko 24.000 tona plave ribe, što je na lanjskoj razini.  

Uime Zadarske županije, sudionike skupa pozdravio je dožupan Božidar Longin te se kratkim pregledom osvrnuo na povijest, a osobito budućnost kaljskog i zadarskog ribarstva, s naglaskom na marikulturu, po čemu je Zadarska županija u samom državnom vrhu.

– Ribarstvo, marikultura i prateća infrastruktura uvršteni su u prioritete razvoja Zadarske županije, a na ovome mjestu želim istaknuti dva projekta koji se izravno odnose i na kaljsko ribarstvo. Riječ je o Ribarskoj luci Lamjana na području Općine Kali, za koju je gotov glavni projekt, a postupak dobivanja građevinske dozvole trebao bi biti završen do 1. rujna. Novac je osiguran i ako sve bude išlo prema planu, nova ribarska luka bit će gotova sljedeće godine. Riječ je o gradnji dodatne obale za prihvat ribarskih brodova, gradnja obale za prihvat manjih brodova, gradnja operativnog gata na zapadnoj strani i novog lukobrana. Drugi projekt odnosi se na proširenje ribarske luke u Gaženici sa skladišnim i rashladnim prostorima, a ove jeseni trebali bismo završiti svu projektnu dokumentaciju, najavio je Longin.