Proslavljena mlada misa don Josipa Mašine

Proslavljena mlada misa don Josipa Mašine

 
PREKO – Nakon 36 godina, u Crkvi Gospe od Ružarija u Preku, u nedjelju 3. srpnja proslavljena je mlada misa Prečanina don Josipa Mašine. 

Procesija, u kojoj je bilo nekoliko stotina Prečana, rodbine i prijatelja, krenula je s Dvorine prema crkvi, gdje je u koncelebraciji sudjelovalo 20-ak svećenika uz pjesmu priješkog župnog zbora i udruge žena Luzor.

Don Josip Mašina je 129. zaređeni svećenik prijeških korijena, a posljednja mlada misa u Preku služena je prije točno 36 godina, u srpnju 1980. godine, kada je zaređen fra Andrija Štajduhar.
 
Zahvaljujem svima koji su sa mnom došli podijeliti ovo slavlje, a ponajviše dagom Bogu koji me je odabrao za svećenički poziv. Nadam se da ću biti dostojan navjestitelj Božjeg evanđelja. Moram istaknuti kako je na moje vjersko odrastanje najviše utjecao pokojni župnik Preka don Tito Šarin i žao mi je samo što on danas nije mogao podijeliti sreću s nama, poručio je u emotivnom obraćanju don Josip Mašina.
 
Župljani Preka novom su svećeniku poklonili sliku mjesnog umjetnika Jadrana Mašine s motivom crkvice Sv. Ivana Krstitelja u Preku, kulturnog spomenika iz XI. stoljeća…
Ovom slikom želimo prenijeti dvije poruke. Prva je, da se svaki puta kad pogledate ovu sliku, sjetite svog Preka, lijepog djetinjstva i svih dobrih ljudi koji danas s Vama slave ovu mladu misu. Druga poruka je, ona koju Bog šalje Sv. Ivanu Krstitelju – ‘Evo šaljem glasnika da put preda mnom pripravi’. Don Josipe, neka Vam to bude misao vodilja u svećeničkom životu i da se u svojim molitvama sjetite svih nas ovdje prisutnih, a mi ćemo se u našima uvijek spomenuti svih svećenika koje je dala naša župa, istaknuo je u ime Župe Preko Jure Brižić.
 
Mladom svećeniku bit će dodijeljena jedna župa, najvjerojatnije u Istri, odakle bi kroz neko vrijeme trebao biti upućen u inozemstvo, u neku od misija.
 
Fotografije: Adam Vidas