Uskoro prezentacija razvojne strategije Općine Preko

Uskoro prezentacija razvojne strategije Općine Preko

PREKO – Općina Preko uskoro bi trebala dobiti novu razvojnu strategiju. Naime, nakon što su im odobrena financijska sredstva iz mjere 7.1. Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u općini su krenuli sa sastancima fokus grupa i radnih skupina…

U Vijećnici Općine Preko održan je radni sastanak Općinskog partnerskog vijeća u svrhu izrade Strateškog plana ukupnog razvoja Općine Preko do 2020. Sastanak su vodili načelnik Općine Preko Karlo Novoselić, voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj Ante Župan te Marijana Muhić, voditeljica zadarskog ureda tvrtke IQ Consulting koja izrađuje razvojnu strategiju.

Pozdravnom riječi sastanak je otvorio načelnik Karlo Novoselić zahvalivši se prisutnima na odazivu te po utvrđenom kvorumu dao dnevni red na glasanje, koji je potom i jednoglasno usvojen.

Po usvojenom dnevnom redu, Marijana Muhić je predstavila dosad odrađene korake pri izradi Strategije te najavila predstojeće koje će dovesti do planirane finalizacije. Napomenula je kako će na idućoj sjednici, krajem lipnja, biti podnesen cjeloviti dokument općinske razvojne strategije na usvajanje partnerskom vijeću. Tom će prigodom javno biti prezentirana nova razvojna strategija koju potom mora usvojiti Općinsko vijeće.

U izradu razvojne strategije uključeni su bitni dionici javnog, privatnog i civilnog sektora na području općine, putem fokus grupa i radnih skupina, a mještani su mogli iznijeti prijedloge putem ankete. Njihova zajednička suradnja rezultirala je prijedlogom mjera za provođenje ciljeva.

To je jedan od temeljnih dokumenata koji će odrediti ključne smjerove razvoja naše općine u razdoblju do 2020. godine. Mi smo odradili potrebne predradnje za izradu strategije, a konačnu verziju dakako mora ‘blagosloviti’ Općinsko vijeće. Naš Odsjek za EU fondove pripremio je bazu projekata koje planiramo kandidirati na aktualne i buduće natječaje te se nadam da ćemo općinsku infrastrukturu uvelike unaprijediti novcem iz EU fondova, najavio je načelnik Općine Preko Karlo Novoselić.

Izradu Strateškog plana ukupnog razvoja Općine Preko do 2020. godine financira se iz mjere 7.1. Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 55 200 kuna.