“Novinarske i neke druge priče” okom otočnih fotografa

“Novinarske i neke druge priče” okom otočnih fotografa

“Novinarske i neke druge priče” Andrine Luić i Adama Vidasa  otvorile su izložbenu sezonu Pučkog otvorenog učilišta Doma na žalu u  Preku. Ujedno, bio je to početak  jedne nove priče, zaslužene afirmacije  otočnih fotografa koji su svoju kvalitetu pokazali već na samom otvorenju izložbe napunivši galerijski prostor fotografijama i ljudima.

Kako je rekla ravnateljica Doma na žalu Mladenka Mašina,  prva je to  zajednička izložba Andrine i Adama te prva ovogodišnja izložba, od  osam planiranih, u ovom prostoru. Bilo je to i jubilarno, šezdeseto otvorenje izložbe u galeriji Dom na žalu od 2007. kad je osnovano pučko otvoreno učilište.

Dvoje otočnih fotografa predstavilo se s po 23 fotografije svatko, a uži izbor iz njihova iznimno bogatog opusa napravio je poznati preški fotograf Senko Sorić. Osim otoka kao mjesta prebivališta, fotografe veže i  struka. Novinarka Andrina Luić fotografijom se bavi amaterski, iz ljubavi, ali zbog prirode svog posla vrlo često nađe se i u ulozi fotoreportera.  Štoviše, moglo bi se reći da je fotografija za nju usud kojim ju je zarazio  otac koji je bio fotograf i novinar. 

– Ona za sebe kaže da je novinarka, a da se fotografijom bavi amaterski. Taj njezin amaterizam tu je negdje na granici, ona je toliko suptilna, jednostavna i ima izoštreno fotografsko oko, što je svakako najpoželjnije. Da, to je ženska ruka, to je žensko oko, rekao je Senko Sorić  čiji je zadatak bio da na otvorenju izložbe okupljenima pobliže predstavi rad Andrine i Adama.

Adam Vidas karijeru je u medijima započeo u izdavačkom poduzeću Narodni list, a prvu priliku da radi kao novinski fotograf dobio  je 1998. godine u tadašnjem tjedniku Narodni list. Objavljivao je u Zadarskom listu, a trenutačno je zaposlen na portalu 057 info, gdje često objavljuje fotogalerije iz “đira gradom”. Upravo ta njegova lutanja  gradom s fotoaparatom u ruci vidljiva su i na njegovim fotografijama, gdje u  moru detalja on izdvaja baš onaj jedan koji zaslužuje da ga se ovjekovječi fotoaparatom.

– Adam je profesionalni fotograf i odmah se vidi ono što ga zanima.  On je fotograf lutalica koji traži motive, a one koji ga privuku zabilježi,  rekao je Sorić, koji je kod Vidasa posebno istaknuo motiv valova.

Izložbu je otvorio urednik fotografije u Zadarskom listu i majstor fotografije Zvonko Kucelin, koji je izrazio nadu kako će Andrina i Adam  ovaj zajednički put nastaviti i odvojeno, samostalnim izložbama, jer,  kako je rekao, imaju što pokazati. 

Tijekom otvorenja izložbe nastupile su i članice Udruge žena Luzor  koje su izvele nekoliko pučkih pjesama.

Izložba se može razgledati do 18. lipnja, svaki dan od 10 do 14 sati. (V. M./Zadarski list)