Andreja Baraba na čelu državnog Sektora za otoke

Andreja Baraba na čelu državnog Sektora za otoke

PREKO – Dosadašnja pročelnica Upravnog odjela za otoke i zaštitu okoliša Grada Zadra prof. Andreja Baraba, od 16. svibnja bit će načelnica Sektora za otoke u Upravi za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova. 

Jedna od prvih stvari s kojom se namjerava uhvatiti u koštac kako bi se ubrzalo rješavanje nagomilanih problema jest uspostavljanje horizontalne komunikacije između Sektora za otoke,  ministarstava, raznih državnih tijela i agencija, ponajprije Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), i otočnih jedinica lokalne samouprave.

– Mislim da je nužno osnivanje međuresorne radne skupine koja će se baviti koordiniranjem i rješavanjem prioriteta poput vode ili sređivanjem zemljišnih knjiga ili pokrivanjem svih otoka Internetom. Svaki je otok priča za sebe, svaki ima različite potrebe  i svakome se treba pristupiti drukčije, zato je važna komunikacija između Sektora za otoke i otočana, a zalagat ću se za to i da se vrati prije nekoliko godina ukinuta Uprava za otoke. S Ministarstvom pomorstva prometa i infrastrukture nastavit ću već započete razgovore o boljoj prometnoj povezanosti, tu je i problem indeksacije koja mnoge otoke koči u apliciranju projekata za fondove Europske unije. Posvetit ću se i izradi novog Zakona o otocima jer postojećim već desetak godina nitko nije zadovoljan, a istodobno se nije ništa učinilo da se pokrene izrada novoga, najavila je nova načelnica Sektora za otoke i podsjetila kako nas na sve to obvezuje i “Rezolucija o otocima” koju je 4. veljače izglasao Europski parlament i proslijedio je Europskoj komisiji i svim državama članicama.

Andreja Baraba, profesorica povijesti i ruskoga jezika, u dva je mandata bila ravnateljica OŠ Vladimira Nazora u Neviđanima, dvije godine vodila je Upravni odjel za otoke i zaštitu okoliša Grada Zadra, a kao članica Hrvatske stranke prava Ante Starčević bila je suautor programskih smjernica za razvoj otoka.

Fotografija Zadarski list