Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib ugostili hrvatsku predsjednicu

Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib ugostili hrvatsku predsjednicu

PREKO – Trećeg dana službenog boravka u Zadarskoj županiji predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović posjetila je u četvrtak Molat, Ist, Premudu, Silbu i Olib, otoke u administrativnom „vlasništvu“ Grada Zadra.

Na gotovo svim otocima predsjednica se susrela sa sličnim problemima: vodoopskrbom i zdravstvenom zaštitom, lošom prometnom povezanošću, depopulacijom, objektima bivše JNA koje lokalna samouprava ne može koristiti… Primjerice, na otoku Molatu nalaze se ostaci nekadašnjeg fašističkog logora koje je Ministarstvo kulture zaštitilo kao spomenik kulture. Grad Zadar je prije šest godina od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) tražio povrat, odnosno pravo upravljanja nad logorom, ali do danas taj se problem nije riješio.

Na novinarsko pitanje kada država misli riješiti imovinsko-pravno pitanje vojnih objekata na otocima, predsjednica je kazala kako od početka mandata upozorava da je neiskorištenost vojnih nekretnina jedan od najvećih problema u državi kada je riječ o investicijama, a da je za to odgovoran Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Izrazila je uvjerenje da će novi ravnatelj DUUDI-ja Tomislav Boban dati tome dužnu pozornost, a o svemu je već razgovarala i s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

– Moramo vratiti život na hrvatske otoke. Prvo – pojačati prijevoz i pojeftiniti ga, posebno prema udaljenim otocima, drugo – riješiti vodoopskrbu, treće – ulagati u razvoj, obrazovanje, tehnologiju, znanost i inovacije. Kada bi ovi otoci imali širokopojasni Internet,mladi bi se mogli vratiti, mogli bi živjeti ovdje. Živjeti ovdje, a raditi negdje drugdje. Vjerujem da će nova vlada i novi premijer imati sluha za te probleme, izjavila je predsjednica novinarima prije napuštanja Ista.

Nakon Premude, gdje se sastala s predstavnicima Mjesnog odbora, hrvatska je predsjednica posjetila Silbu. Razgovarala je s djelatnicima Turističke zajednice, Ivanom Nimcem, predsjednikom Klastera otočnih proizvođača, Marijom Kuljerić, predsjednicom LAG-a Mareta, te posjetila ambulantu koja je jedina medicinska ustanova na svih pet udaljenih zadarskih otoka. Na Olibu predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je obitelj Ane Jovan, koja je na taj otok došla iz Slavonije, ima OPG i aktivna je u organizaciji Olipskog ljetnog festivala.