VIDEO: Pogledajte kako bi izgledao podmorski tunel od Zadra do Ugljana

VIDEO: Pogledajte kako bi izgledao podmorski tunel od Zadra do Ugljana

PREKO/ZADAR – Što su to “lebdeći” podmorski tuneli, kako će to izgledati, može li se to napraviti, kome treba tunel od Zadra do pet kilometara udaljenog Ugljana… samo su neka od pitanja koja se postavljaju u javnoj raspravi o projektu izgradnje podmorskih tunela za povezivanja zadarskog kopna i otoka. Portal Zadarski.hr objavio je video prezentacije projekta izgradnje podmorskih tunela s objašnjenjem njegove opravdanosti, tehnologije izrade i gospodarskih efekata na lokalnu i nacionalnu ekonomiju.

Video je nastao za potrebe promocije projekta koji je ucrtan u prostorni plan Zadarske županije i za čiju realizaciju postoji već čitav niz izrađenih studija, a za građevinsku dozvolu potrebno je još utrošiti oko 2,5 milijuna kuna na izradu raznih tehničkih podloga. Sve to govori o ozbiljnosti namjere zadarskih vlasti da krenu u realizaciju jednog takvog tunela kakvih već ima izgrađenih na svijetu i koji su po svojim tehničkim performansama, a pogotovo cijeni, sigurni i prihvatljiviji za okoliš od, primjerice, mosta ili tunela ukupanog u podmorje.

Potreban je “samo” investitor, netko tko će u ovakvom jednom projektu vrijednom 110 milijuna eura plus PDV vidjeti svoj interes kroz, recimo, koncesioniranje tunelarine, a od tunela bi najviše trebala profitirati dva mostom povezana otoka, Ugljan i Pašman.

 

Pogledajte video: