Dobre vijesti za otočane nakon sastanka s predsjednicom i ministrom Tolušićem

Dobre vijesti za otočane nakon sastanka s predsjednicom i ministrom Tolušićem

ZADAR – Revizija Zakona o otocima, s naglaskom na izjednačavanju uvjeta poslovanja gospodarstvenika na otocima i kopnu, revizija Zakona o regionalnom razvoju, s ciljem ulaska otoka u potpomognuta područja, i izmjena Pravilnika o povlaštenom prijevozu putnika u pomorskom prometu kako bi otočani po povlaštenoj tarifi mogli putovati s otoka na otok, glavni su zaključci sastanka koji predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak održala s Vijećem Otočnog sabora, udruge za razvitak otoka.
Sastanku su prisustvovali i zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Miro Škrgatić te ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić.
Ministarstvo regionalnog razvoja uspostavilo je odličnu suradnju s Otočnim saborom i Otočnim vijećem koje se, nažalost, u protekle četiri godine sastalo samo dva puta, što smatram da je izrazito loše. Sadašnji Zakon o otocima prilično je zastario, treba ga redefinirati i poboljšati neke propise unutar njjega, ali najviše je bilo riječi o indeksu razvijenosti jer su neki otoci svrstani u istu kategoriju kao i mjesta na kopnu kojima administrativno pripadaju, zbog čega su otocvi napravili dva, tri koraka unatrag u odnosu na druga mjesta, a to ih sprečava i u privlačenju sredstava iz EU fondova. Sve su to problemi koje možemo riješiti u vrlo kratkom roku, za najviše tri do četiri mjeseca, uz puno bolju komunikaciju nego što je bila dosad, izjavio je nakon sastanka ministar Tolušić, uz naglasak kako su otoci, otočni načelnici, Otočni sabor i Otočno vijeće partneri, kolege i prijatelji, a ne da se stvara dojam da Vlada nešto radi bez komunikacije s njima.
Prvih nekoliko sati otkako je otvoren Ured predsjednice u Zadru, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s rektoricom Zadarskoga sveučilišta dr. Dijanom Vican, gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i županom Stipom Zrilićem te predstavnicima braniteljskih udruga. Međutim, kako je naglasila za obraćanja novinarima, najvažniji dio njezina boravka u Zadru i Zadarskoj županiji bit će vezan uz probleme otoka, o čemu je razgovarala i s predsjednikom Otočnog sabora Denisom Barićem.
Otočani mogu biti zadovoljni, mi kao udruga uspostavili smo kontakt i čini se počeli rješavati neke probleme koji su se godinama gomilali. Na sastanku je bilo riječi i o proračunu, iz kojega će se ove godine mnogo manje izdvajati za otoke nego prije. Dobili smo obećanje ministra Tolušića i doministra Škrgatića da otočani neće osjetiti probleme s vodoopskrbom ni u putničkom prijevozu, a bude li potrebno intervenirati, Vlada će pronaći novac za pokrivanje svih troškova, kazao je Barić.

Podsjetimo, podizanjem predsjedničke zastave u dvorištu zgrade Zadarske županije, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović otvorila je jutros svoj privremeni ured u Zadru.

Zadarska županija jedan je od tri u Hrvatskoj u kojoj raste broj stanovnika. Nažalost u drugima je sve manje stanovnika, napose mladih.  Nedaleko od nas su otoci, naš istinski biser koji zaslužuju puno više nego što im dajemo. Stoga sam htjela vidjeti kako se živi na otocima izvan turističke sezone. Kako žive težaci, ribari, poduzetnici, školarci, umirovljenici. Drago mi je što će s nama biti i predstavci Vlade RH kako bi  pokazali sinergiju u pokretanju projekata, rekla je na dolasku predsjednica RH.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je primijetila da se neki i  vraćaju na otoke, ali je to više iznimka nego pravilo. Također, turizma bi  trebao biti samo nadogradnja pa stoga treba ulagati u promet , infrastrukturu, ali i digitalizaciju te širokopojasni internet tako da se i s hrvatskih otoka može raditi za bilo koga na svijetu.

Do sad nije bilo sinergije između državnog i privatnog ulaganja na  otocima. I ova naša posjeta primjer je konkretizacije projekata, poručila je Kolinda Grabar Kitarović.