Radnici Nauta Lamjane dobit će Uskrsnicu

Radnici Nauta Lamjane dobit će Uskrsnicu

KALI/PREKO – Radnici Naute Lamjane u stečaju dobit će uskrsnicu od 1.500 kuna, a već početkom ljeta očekuju i izglasavanje stečajnog plana za izlazak iz financijskih problema i samog stečajnog postupka. Remontna sezona u punom je jeku, posla ima, a za desetak dana očekuje se kako će u kaljski škver stići i jedna naftna platforma na remont dogovoren u kooperaciji s brodogradilištem Viktor Lenac.

Potvrdio je to Zadarskom listu Alein Khan, stečajni upravitelj kaljskog remontnog brodogradilišta, navodeći kako je Skupština vjerovnika sazvana za 14. travanj, a deset dana kasnije na Trgovačkom sudu u Zadru zakazano je i ročište u kojem kaljski škver od Republike Hrvatske traži naknadu od oko 15 milijuna eura na temelju odštete za zemljište na kojem se nalazi brodogradilište.

Khan ističe kako očekuje da će vjerovnici, većinski vlasnici dionica, prihvatiti stečajni plan, a na dnevnom redu, kako je vidljivo iz dokumenta objavljenog na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda Zadar, je i odlučivanje o davanju suglasnosti Khanu za zaključenje izvansudske nagodbe sa Erste&Steiermärkische bankom.

– Predloženim stečajnim planom predviđeno je namirenje vjerovnika u polovičnom iznosu priznatih tražbina i to u novcu. Isplata bi počela 1. siječnja 2018. godine u pet jednakih godišnjih rata, dok bi se najveći vjerovnik, Marina Preko, namirila preuzimanjem novih dionica, odnosno udjelom u kapitalu, rekao je Khan.

Nauta Lamjana je u posljednjih pet godina prolazila kroz teško razdoblje, no Khan je uvjeren kako bolji dani slijede te da logo Naute Lamjane “nebesko plave boje” ponovno postaje simbol kvalitete i poželjan poslovni partner.

Boljim danima nadaju se i otočani, kao i novim radnim mjestima u škveru po izlasku iz stečaja. Naime, broj zaposlenih u posljednje dvije godine smanjen je na svega 25, no svakako treba spomenuti da oni redovito primaju plaće te da im je 2015. godine isplaćena uskrsnica u iznosu od 1.000 kuna, božićnica u iznosu od 2.000 kuna te 1.500 kuna za godišnji odmor koliko će primiti i ove godine.