Ugljan: Humanitarna akcija “Otočani vraćaju osmijeh”

Ugljan: Humanitarna akcija “Otočani vraćaju osmijeh”

UGLJAN – U Domu kulture u Ugljanu, 11. ožujka u 19.30 sati, održat će se humanitarni koncert “Otočani vraćaju osmijeh”  na kojemu će se skupljati novac za liječenje teško bolesne Anite Herceg iz Slavonskog Broda.

– Anita je nepokretna i teško govori. Zastoj srca, uzrokovan vjerojatno problemima sa štitnjačom, ostavio je trajne posljedice. Dva mjeseca liječila se u slavonskobrodskoj bolnici, tamo je dobila dekubituse zbog  kojih  i danas ima problem u oporavku. Liječila se u Zagrebu i pet mjeseci u Krapinskim toplicama, gdje je zbog dekubitusa dobila infekciju te je puštena na kućnu njegu. O Aniti se danas brine nezaposlena majka Verica. U iznimno je teškom stanju, svjesna svega što se događa oko nje, ali oporavak i napredak u liječenju moguć je samo uz operaciju, za što obitelj nema novca jer bi se zahvat trebao napraviti u Austriji i stajao bi oko 50.000 eura. Prema majčinim riječima, Anita je sa 65 kilograma pala na 30, povukla se u sebe, zapada u velike emocionalne krize, plače. Sve čuje i razumije, ali ne može govoriti. Majka je hrani na sondu i obje su na rubu snaga jer su obiteljska mirovina od pokojnog supruga i njezina invalidnina jedva dostatne za režije, priča Frane Mahadić iz Ugljana, Anitin prijatelj, koji je s još 15-ak Ugljanaca odlučio pomoći obitelji Herceg organizacijom humanitarnog koncerta “Otočani vraćaju osmijeh” na kojemu će se skupiti novac za Anitino liječenje.

Teško bolesna djevojka, koja je prošli tjedan napunila 28 godina, ostala je u srcu mnogih Ugljanaca dok je tri godine u njihovu mjestu ljeti i zimi radila na sezonskim poslovima.

– Uvijek smo se divili njezinoj dobroti i spremnosti za pomoć u bilo kojem trenutku. Nismo mogli mirno gledati sve što joj se događa. Anita je sve te godine dok je živjela s nama na Ugljanu bila dio nas, naša prijateljica, mi želimo sada biti njezini prijatelji – najbolji u najgorim trenucima.  Njezina obitelj treba znati da nije sama u ovoj iznimno teškoj situaciji, kažu Ugljanci velikog srca, čiji su poziv za pomoć na koncertu prihvatili  Klapa Intrade, Sexymotherfuckers, Ivica Sikirić Ićo i klapa Veterana otoka Ugljana. Ulaznice u pretprodaji stoje 30 kuna, a na dan koncerta 40. Za djecu do 14 godina ulaz će biti besplatan. Ulaznice se mogu kupiti u kafićima Ritam i Jazine

Anita Herceg razboljela se prije 14 mjeseci. Usred obiteljskog ručka 26. prosinca 2014. pala je bratu Mirku u krilo i prestala disati. Starija sestra Melita odmah je  priskočila u pomoć i reanimirala je. Velikim naporima hitne pomoći Anita je spašena, ali, s obzirom na to da je 20 minuta bila bez pulsa, više se nikad nije vratila normalnom životu.

Novac za pomoć u liječenju može se uplatiti na račun Anitina brata Mirka u PBZ-u: IBAN HR3323400093219686685, SWIFT PBZGHR2X, s naznakom „Pomoć za Anitu“. (R. I.)

Fotografije Obiteljski album obitelji Herceg/Facebook