KUD Sv. Mihovil i Udruga Điran u čast Otočkom bataljunu

KUD Sv. Mihovil i Udruga Điran u čast Otočkom bataljunu

ZADAR – Prigodnom svečanošću, veterani Otočkog bataljuna prisjetili su se pogibije četiriju svojih pripadnika.

Svečanost su uveličali osnovci OŠ Bartola Kašića i Šimuna Kožičića Benje iz Zadra te OŠ Valentin Klarin Preko, kao i KUD Sv. Mihovil iz Poljane i Udruga Điran iz Ugljana, te predstavnici braniteljskih udruga, Grada Zadra, Zadarske Županije, Općina Preko, Sali, Jasenice, Novigrad i Škabrnja. Citirajući pjesmu Slavka Govorčina, Ante Mihić je pozvao sjećanje na Miljenka Zorića iz Lukorana koji je poginuo 23. siječnja 1993. u 34. godini u Lišanima Tinjskim, Denisa Špike iz Zadra koji je poginuo 27. siječnja 1993. na Ražovljevoj Glavici ponad Škabrnje u 37. godini, Danijela Grbina iz Sali koji je 9. veljače 1993. poginuo u zaselku Pedići-Pridraga u 24. godini te Dragana Špara iz Sutomišćice, koji je poginuo 19. prosinca 1993. na Velebitu u 32. godini. Na njihove grobove i mjesta pogibije, jučer i prekjučer su položeni vijenci i zapaljene svijeće, piše Zadarski list.

Akcija Maslenica

Njihove žrtve, listom vezane za ratna djelovanja u ili nakon akcije Maslenica, sjetio se i zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja koji je priznao da je njihova pogibija bila veliki šok za cijelu bojnu koja je u tadašnjim napadnim akcijama imala rang brigade.

– Moram i ovom prilikom reći da smo mi iz Otočkog bataljuna, još 1994. prvi počeli obilježavati akciju Maslenica, najčasniju akciju Hrvatske vojske tog vremena. Svi sudionici ove veličanstvene akcije zaslužuju pijetet, rekao je Pulja.

Maslenica je bila prva akcija koja je zadala veliki udarac okupatoru, rekao je i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, i sam nekad pripadnik ove postrojbe.

– Otočki bataljun izgubio je u samoj akciji tri pripadnika. Oni nisu izgubili svoje živote na nekom otoku, na moru, nego na prvoj crti obrane. Dignuti sa svojih polja, brodova, iz svakodnevnog života, nisu pitali koji dio Hrvatske treba braniti pa su tako sudjelovali i na dubrovačkom ratištu. Na to pripadnici Otočkog bataljuna trebaju biti ponosni jer danas je lako govoriti o tim vremenima, ali ih se trebamo sjećati. Ne da bi živjeli u prošlosti, nego da odamo počast našim poginulima jer su bili spremni dati svoj život za slobodu, rekao je Kalmeta.

U ime načelnika GS OSRH generala zbora Drage Lovrića, skupu se obratio i njegov izaslanik, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović.

Tužan podsjetnik

– Svaka ovakva obljetnica tužan je podsjetnik na sve one koji su svoje živote položili za slobodu naše domovine Hrvatske. Podjednako intenzivan osjećaj jest ponos na junački otpor malobrojnih i slabo naoružanih hrvatskih branitelja protiv do tada nezaustavljivog neprijatelja. Stoga, iako smo se već izdigli iz ruševina rata, nikada ne smijemo zaboraviti na njihovu žrtvu. Pogleda usmjerenih u bolju budućnost naše domovine i svih naših građana, ne smijemo zaboraviti našu prošlost. Naša povijest u koju je utkan Domovinski rat obvezuje nas da trajno čuvamo dragocjenu uspomenu na svaku žrtvu položenu za našu slobodu. I nakon 23 godine, živo se sjećamo neponovljivog zajedništva, silne hrabrosti, plime nesebičnosti, mora požrtvovnosti, no ponajviše siline ljubavi prema domovini. Upravo s tim emocijama prisjećamo se junačke pogibije legendarnog zapovjednika Denisa Špike, te svih onih koji su u ovo vrijeme, prije pune 24 godine, položili svoje živote u obrani hrvatske domovine. Za vrijednosti koje smo naslijedili od svojih časnih predaka – mir, slobodu, demokraciju, poštivanje ljudskih prava, pravo na suvereno i samostalno odlučivanje – izborili smo se i u Domovinskom ratu. Zahvaljujući toj žrtvi, Hrvatska je punopravna članica NATO saveza, te ravnopravni član velike zajednice europskih zemalja. U godinama koje predstoje čekaju nas novi izazovi u kojima možemo i moramo naći putove da Hrvatska postane onakva kakvu su je tijekom borbe za slobodu zamišljali naši poginuli prijatelji: kao pravnu i pravednu, demokratsku i prosperitetnu, zemlju po mjeri svakog člana naše zajednice, rekao je komodor Stipanović.

foto: Naši školji/Grad Zadar