U sjedištu Zadarske županije predstavljen 11. Škraping

U sjedištu Zadarske županije predstavljen 11. Škraping

PREKO – Sportsko-turistička manifestacija „Škraping Tkon – otok Pašman 2016“, koja će se održati 5. ožujka 2016. pod nazivom “Škraping Pirates”, predstavljena je u sjedištu Zadarske županije.

Osim glavnog događaja, cijeli Škraping tjedan pratit će niz zanimljivih događanja: predstave, edukativna predavanja, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i sl., a na središnjem događaju očekuje se više od 1500 natjecatelja.

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, koji je po broju izlagača nositelja oznake  HOP najveći sajam takve vrste  u Hrvatskoj te je zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP.  Na Sajmu otočnih proizvoda očekuje se dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP. 

Dan poslije glavne utrke, u nedjelju, 6. ožujka, održat će se dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Organizatori očekuju sudjelovanje 150 malih Škrapera iz deset vrtića Zadarske županije.

Uz sportsko-turistički, Škraping ima i humanitarni karakter te će se ovoga puta dio prihoda uplatiti za potrebe Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata. (R. I.)