Žrvanj života u Domu na žalu

Žrvanj života u Domu na žalu

PREKO – Dramska predstava „Žrvanj života“  proteklog je vikenda izvedena u velikoj dvorani  „Doma na na žalu“ u Preku. Drama prema predlošku zapisa dviju djevojčica Verice Gregov Vukove i Jelice Peranić  Baćove nastalog pred više od pedeset godina, proteklog je ljeta premijerno izvedena na Školjiću. Dramu sastavljenu od više priča iz sjećanja mještana Preka  na daske je postavila dramska umjetnica Milena Dundov , a sudjeluju glumci amateri iz Preka te Udruga žena Luzor i Crkveni zbor Župe Preko sv. Cecilija,  KUD Preko, Robert Košta postavio je scenu, a Ivo Nižić majstor je svjetla.
U prepunoj sali „Doma na na žalu“, gledatelji su uživali u zanimljivim pričama iz prošlosti Preka, i izvrsno predstavljenim ženidbenim običajima u Preku. Vjenčanice crvene, plave i bijele.
– „Žrvanj života” nastao je prema sjećanjima starijih mještana,  zanimljivih i šaljivih iskrica i ženidbenih običaja koje su na molbu nadbiskupa Marijana Oblaka, skupljale Jelica Peranić i Verica Gregov. Dramska predstava vodi gledatalje  značajne trenutke koji su obilježili život Preka kao strašna tragedija o utapljanju 16 lavandiera. U predstavi koja ima etnološku vrijednost  prikazane su preške nošnje, vjenčanja, te Preško kolo. Kroz umjetničku dramu u kolažu slika, naslikana je umjetnina prošlosti Preka, u kulturnom, društvenom i vjerskom smislu predstavlja srce Preka, rekla nam je redateljica Milena Dundov.  
 

Tekst i foto: Jasna Marcelić