Otočni sabor potaknuo izmjenu uredbi za opstanak malog ribolova

Otočni sabor potaknuo izmjenu uredbi za opstanak malog ribolova

PREKO – Udruga za razvitak hrvatskih otoka, Otočni sabor, može se pohvaliti još jednom inicijativom koju su sa hrvatskim zastupnicima pokrenuli u EU parlamentu, a riječ je o novim mjerama za spas malog ribolova. O ovoj inicijativi u Bruxellesu će se glasovati za mjesec dana, nakon što je Otočni sabor sa hrvatskim europarlamentarcima dogovorio koje će točno izmjene odredbi tražiti.

Kako piše Zadarski list, sve je krenulo kada je ova zadarska udruga počela ukazivati na problem malog ribolova kao jedno od najvažnijih područja koje treba riješiti  za opstanak otočnog stanovništva. S obzirom na izvrsnu suradnju sa  zastupnikom Toninom Piculom, s kojim su već pokrenuli nekoliko inicijativa, ovaj je problem podignut i na razinu EU parlamenta.

Zaustaviti iseljavanje s otoka

SDP-ov parlamentarac srećom je uvidio značaj malog ribolova za život otočnog stanovništa, te su on i predsjednik Otočnog sabora, Denis Barić,  više puta dogovarali kako se u EU parlamentu izboriti za zadržavanje ove  kategorije. O tome se više puta govorilo i na sastancima Međuskupine za  mora, rijeke, otoke i priobalna područja EU parlamenta. Zahvaljujući  činjenici da je Picula njen potpredsjednik, dosad se na ovom području  već dosta napravilo. U Otočnom saboru tako kažu da postoji više inicijativa u okviru EU parlamenta koje rade na zadržavanju kategorije malog  ribolova:

– Cilj nam je sačuvati mali ribolov, jer time pomažemo ne samo ribarima, nego i otočnom stanovništvu cijele Hrvatske. Znamo koliki je ovo  problem posljednjih godina i što bi izmjene odredbi donijele u osiguranju boljeg života otočanima. Dali smo sve od sebe da se ova tema problematizira u EU parlamentu i ovo što smo postigli sa našim zastupnicima u EU parlamentu po meni je maksimum, kaže Barić.

Poručujući nadležnim institucijama kako je život na otoku nezamisliv  bez malog ribolova, Otočni sabor već je organizirao i nekoliko vrlo  originalnih akcija, a jedna od njih bila je i bakljada pod geslom „Osvijetlimo  otoke – još nas ima”. Zbog neobičnog imena pod kojim je organizirana,  očito s vapajem da se pomogne onima koji nisu iselili, bakljada je privukla veliku medijsku pažnju i tako opet aktualizirala problem zabrane malog ribolova.

Mediteranske uredbe

U suradnji sa Sveučilištem u Zadru organizirali su i okrugli stol na temu malog ribolova. Govorilo se o provedbi Zakona o morskom ribarstvu,  te kako ona utječe na život otočana. Donesena je i deklaracija o malom  ribolovu pri Sveučilištu u Zadru, a na kraju su došli i do aktivnosti u Europskom parlamentu.

– Riječ je o prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta o inovacijama  i diversifikaciji malog obalnog ribolova u područjima koja ovise o ribolovu. Do ovog smo prijedloga došli počevši od angažiranosti naše udruge i  hrvatskih europarlamentaraca, od prvog ukazivanja na problem malog  ribolova od strane zastupnika Tonina Picule na plenarnoj sjednici u  Strasbourgu. Na ovu je temu organiziran i TV panel, a treba spomenuti i  ulazak zastupnice Ruže Tomašić u Odbor za ribarstvo i njen angažman  po ovom pitanju. Njenom aktivnošću u Odboru za ribarstvo došli smo  do prijedloga rezolucije Europskog parlamenta o inovacijama i diversifikaciji malog obalnog ribolova u područjima koja ovise o ribolovu, a kojim se od komisije traži izmjena Mediteranske uredbe, koja je donesena  2006. godine i kojom se uređuju pitanja tehničkih karakteristika alata i  načina njihova korištenja, kažu u Otočnom saboru, dodajući kako  očekuju da će u što kraćem roku doći do izglasavanja i da će Europska  komisija pokrenuti izmjenu Mediteranske uredbe, na zadovoljstvo  otočnog i priobalnog stanovništva.