Počele pripreme za jedanaesti Škraping

Počele pripreme za jedanaesti Škraping

PREKO/TKON – Jedanaesti po redu Škraping održat će se 5. ožujka 2016., a kako bi ta najveća utrka Treking lige koja broji 13 utrka na području cijele Hrvatske bila još bolja i raznovrsnija, organizatori su počeli s pripremama.

– Na inicijativnom sastanku održanom početkom tjedna u Centru za kulturu u Tkonu definirane su odgovornosti i obveze članova jer nam je želja da svaki Škraping bude brojniji, masovniji i sadržajniji od prethodnog. Tako će se i ove godine u sklopu Škrapinga, koji je nositelj oznake Hrvatski otočni proizvod, organizirati Sajam otočnih proizvoda na kojem će sudjelovati brojni izlagači s Pašmana i ostalih hrvatskih otoka, kazala nam je uime organizatora, JKU Prvenj i Općine Tkon, Julija Radović.

U nedjelju, 6. ožujka, održat će se Škrapić, mali Škraping za djecu, u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona. Škraping je jedinstvena internacionalna treking utrka po oštrom otočnom kamenju i ubraja se u vrstu ekstremnih sportova. Natjecatelji na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju proći u što kraćem vremenu. Utrka je podijeljena u tri kategorije – Ultra od cca 50 km, Challanger od cca 25 km i Light (Đir) od cca 10 km. 

Prilikom utrke natjecatelji prolaze zadanim kontrolnim točkama pored atraktivnih lokaliteta otoka Pašmana te na taj način Škraping, osim sportskog, poprima i turistički karakter u smislu upoznavanja sadržaja otoka i turističke promidžbe Hrvatske kao destinacije za aktivni odmor.