U Bolu na Braču dodijeljene oznake Hrvatski otočni proizvod

U Bolu na Braču dodijeljene oznake Hrvatski otočni proizvod

PREKO – Oznaku  Hrvatski otočni proizvod u 2015.godini dobilo je 68 otočnih proizvođača za 111 proizvoda i proizvodnih linija, a na svečanosti održanoj u petak navečer u Bolu na otoku Braču oznaku im je uručio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Od 2007., oznaku je dobilo 219 otočnih proizvođača za 628 proizvoda i proizvodnih linija sa 23 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba) i poluotoka Pelješca.

Pojedinačno, među ovogodišnjim dobitnicima otok Pašman osvojio je najviše oznaka, ukupno deset za proizvođače iz Tkona, Pašmana, Kraja i Neviđana, a Zadarska županija  16, među kojima su prvi put otoci Rava i Silba te ponovno Dugi otok. 

Prema riječima Ljubice Ugarković iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, voditeljice projekta Hrvatski otočni proizvod, upravo su otoci poput Pašmana, Rave ili Silbe pravi primjer za održivost, bez obzira na to što je riječ o malim, ponekad prometno izoliranim sredinama.

– Pašman je čudo u ovom projektu, i to se mora istaknuti. Počeli su sa Škrapingom kao manifestacijom koja je potom uza sebe vezala mnoge prtateće otočne djelatnosti, da bi prošle godine osvojili 14 oznaka, a ove deset. Oni su naprosto zagrizli i otkrili potencijal projekta, a svakako je važno da su ih pratile i lokalne zajednice koje su prepoznale proizvođače, motivirale ih i poticale, smatra voditeljica projekta Ljubica Ugarković.

Ističe da HOP nagon devet godina u svom sastavu ima više od 1000 proizvoda, što je respektabilna brojka koja u najboljem smislu čuva tradiciju, koristi otočnu sirovinu, primjerene recepture te nastoji uz to vezati dio baštine koja je izravno naslonjena na takav tip proizvodnje. (R. I.)