Novi hrvatski veleposlanik u Irskoj iz – Preka

Novi hrvatski veleposlanik u Irskoj iz – Preka

PREKO – U Irskoj, državi u koju mladi iz Hrvatske posljednje vrijeme sve više odlaze u potrazi za poslom, čeka ih novi veleposlanik RH prijeških korijena – Ivan Mašina.Ivan Mašina, nakon završenog Filozofskog fakulteta u Zadru, sa sjajnim referencama i poznavanjem jezika, otišao je u Italiju na daljnje obrazovanje i usavršavanje. Posljednjih 15-ak godina vodio je protokole MVP-a, Vlade i Predsjednika RH. Svoj put u diplomaciji započet će u državi koja je jako popularna u Hrvatskoj, posebice u posljednje vrijeme kada sve više mladih i obrazovanih ljudi tamo odlazi u potrazi za zaposlenjem. Zadar, podsjetimo, ima i zračnu vezu s Dublinom putem niskotarifne kompanije Ryanair, koja na aerodromu u Zemuniku ima i svoju hrvatsku bazu.Na svečanoj ceremoniji održanoj 23. rujna 2015. u Dublinu, veleposlanik Ivan Mašina uručio je predsjedniku Irske Michaelu D. Higginsu, vjerodajnice predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te time preuzeo dužnost izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Irskoj.
Ceremonija primopredaje vjerodajnica je održana u rezidenciji irskog predsjednika, Áras an Uachtaráin, uz visoke vojne počasti. Predsjednik Higgins i veleposlanik Mašina razgovarali su o irsko-hrvatskim odnosima, aktualnoj situaciji u Europskoj Uniji te Jugoistočnoj Europi.
Uz predsjednika Higginsa na ceremoniji su prisustvovali Joe McHugh, državni ministar za pitanja irskog jezika i prirodne resurse, Art O’Leary, glavni tajnik Ureda predsjednika Irske i Eoin O’Leary, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Irske te u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Irskoj, Anamarija Džidić, druga tajnica.

foto: mvep.hr