Terapija: Psihički oboljele osobe radit će na poljoprivrednom zemljištu

Terapija: Psihički oboljele osobe radit će na poljoprivrednom zemljištu

PREKO – Psihijatrijska bolnica Ugljan u listopadu slavi 60. obljetnicu. U toj ustanovi danas radi 270 djelatnika na nekoliko odjela, a zbrinjavaju pacijente s duševnim smetnjama kao što su primjerice razne psihoze, schizofrenije, demencije, Alzheimer, depresije, alkoholizam i slično. 

Smještajni kapaciteti bolnice limitirani su na 483 ležaja, a unatrag nekoliko godina osnovana je i dnevna bolnica u Zadru s 30 ugovrenih stolica, piše Zadarski list.
 
O ovoj vrlo osjetljivoj i zahtjevnoj populaciji bolesnika svakodnevno brine 12 liječnika specijalista, pet specijalizanata, jedan liječnik opće medicine, 116 medicinskih sestara i tehničara – troje s visokom stručnom spremom, deset prvostupnika sestrinstva i 103 sa srednjom stručnom spremom, 13 njegovatelja, četiri psihologa, radni terapeuti, socijalni radnici i tehničko osoblje čiji je zadatak održavati inventar i brinuti o tehničkim pitanjima kako bi bolnica nesmetano funkcionirala. Iako su u bolnici smješteni i pacijenti s teškom dijagnozama, koji mogu biti opasni i za sebe, a i za druge, o njima brine isključivo medicinsko osoblje, prvenstveno psihijatri koji određuju farmakoterapiju kao i ostale vrste terapije te medicinske sestre koje s pacijentima svakodnevno dolaze u kontakt i brinu o njima. Svi oni trude se maksimalno i daju sve od sebe, no limitirani su, kao i brojne druge medicinske ustanove danas, financijama. To potvrđuje i ravnatelj PBU doc. dr. sc. Mladen Mavar, specijalist kliničke psihologije kojemu je peteročlano Upravno vijeće u travnju ove godine povjerilo još jedan četverogodišnji mandat.
 
Prostora i planova za poboljšanje je mnogo, kako kadrovski, tako i prostorno. S obzirom na starost zgrada, koliko god se u njih ulagalo, to nije dovoljno da bi se zadovoljili visoki kriteriji Europske unije. Stoga u budućnosti planiramo izgradnju novog objekta u skladu sa zahtjevima moderne psihijatrije koji bi se financirao sredastvima EU, kaže Mavar te ističe kako o stručnosti osoblja i zanačaju ove bolnice govori i činjenica da svake godine tu brojno medicinsko osoblje odrađuje specijalizacije i staž.
 
Psihijatrijska bolnica Ugljan proteklih godina aplicirala je na više natječaja na kojima je bila prihvatljivi prijavitelj ili partner u projektima financiranim sredstvima EU ili sredstvima resornih ministarstava. Iako nam je velika želja, a i potreba, riješiti kanalizacijski sustav na taj način, u tome nismo uspjeli zbog malog boroja natječaja u kojima su takve aktivnosti moguće, a da je uz to još bolnica ujedno i prihvatljivi prijavitelj. Takvi natječaji uglavnom se odnose na komunalne tvrtke i jedinice lokalne samouprave.
 
Bolnica je stoga aplicirala na natječaje IPA IV pretpristupnih fondova i tada dobivala vrlo visoke ocjene za svoje projekte, ali zbog iznimno velikog broja prijava, sredstva za financiranje nam nisu bila odobrena, kaže Mavar dodajući kako je bolnica u partnerstvu s Caritasom i Sveučilištem te Domom sv. Frane kao nositeljem potom prijavila projekt koji bi se baš ovih dana trebao početi provoditi.
 
Radi se o projektu “Agroterapija”, o aktivnostima u sklopu kojih će se psihički oboljele osobe i beskućnici angažirati na poljoprivrednom zemljištu gdje će uzgajati određene kulture. U tu svrhu u planu je nabava plastenika u kojem bi se dobivale nove presadnice, a u kompostištu bi se pripremalo gnojivo dobiveno od bio otpada.
 
Bolnica ima ugovorena 483 kreveta od kojih se 14 odnosi na akutne pacijente, šest na palijativne pacijente, a ostalo su kronični pacijenti. Tim pacijentima nerijetko je potrebna skrb liječnika specijalista kojih u PBU nema.
 
foto: Zvonko Kucelin