Sukob oko Gaženice: Ne vjerujte Hajdaš Dončiću ni kad darove nosi

Sukob oko Gaženice: Ne vjerujte Hajdaš Dončiću ni kad darove nosi

PREKO/ZADAR – Nakon što je u srijedu, 30. rujna ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obišao novu trajektnu luku Gaženica, teretnu luku Zadar i dionicu državne ceste u Bibinjama, župan Stipe Zrilić i gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta održali su konferenciju za novinare na kojoj su ukazali na zanemarivanje Zadarske županije od strane ovog ministarstva te o zaustavljenim i nerealiziranim projektima ovog  ministarstva u Zadarskoj županiji.
 
– Ministar je došao u predizborne svrhe, manipulira i kiti se tuđim perjem. To je ministar koji je sto puta mijenjao mišljenja o važnim državnim projektima, da bi se na kraju „vratio“ HDZ-ovim stavovima. Toliko je zagovarao monetizaciju autocesta da je rekao kako će dati ostavku ako projekt propadne. Projekt je propao, ostavku nije dao, izmislio je Plan B. Građanima je danima prijetio da neće dobiti plaće i mirovine ako plan B ne prođe. Plan B nije prošao, o ostavci više nije pričao. Što se tiče Luke Gaženica, 2011. je izjavio da je „ugovor o izgradnji Luke Gaženica amoralan i štetan za državu i da ga treba raskinuti!“ To mu nije uspjelo, pa je 2013. odlučio obustaviti radove po izvornom projektu i modelu financiranja, jer mu je bilo ispod časti priznati da je to zapravo iznimno vrijedan i dobar projekt u svim segmentima. Godinu kasnije, tvrdi „Luka Gaženica je potreban, dobar i koristan projekt“ 2015. godine, uoči izbora, kaže „Luka Gaženica radi, cruiseri pristaju, to je hrvatski nacionalni projekt“. On danas govori o projektima za koje je govorio da su najgori i da ih treba ugasiti. Ne vjerjuj Hajdaš Dončiću  ni kad darove nosi, mi mu ništa ne vjerujemo jer se pokazao nevjerodostojnim i štetnim za ovaj kraj, istaknuo je Božidar Kalmeta.
 
Župan Stipe Zrilić naglasio je kako je posjet ministra Hajdaš Dončića predizborni skup SDP-a, te da lokalna zajednica ne treba podržavati te skupove.
U demokratskim sustavima narod ostvaruje vlast na izborima birajući svoje predstavnike, a vlast je dužna brinuti o gospodarskom i socijalnom razvoju i prosperitetu svih građana i svih dijelova države. Ova Vlada skrbi za razvoj našega kraja na način da smišlja načine kako zaustaviti naše razvojne projekte i aktivnosti.“, rekao  je župan Stipe Zrilić i naveo prije svega primjer Zračne luke Zadar koja je svih ovih godina imala rast i razvoj dok se u rad i poslovanje Zračne luke nije umiješao ministar Hajdaš Dončić . Ove će godine tako, istaknuo je župan, Zračna luka zabilježiti pad i stagnaciju prometa. Također, ministar je bio protiv rekonstrukcije i produljenja piste Zračne luke Zadar te je tražio da se zračna luka da u koncesiju. Izgubili smo vrijeme, čekali četiri godine i vratili se na početak, rekao je župan Zrilić.
 
Govoreći o smišljenom slabljenju  i zaustavljanju projekata u Zadarskoj županiji, župan Zrilić izdvojio je i slabljenje financijskih kapaciteta Županijskih uprava za ceste kao jednog od rijetkih decentraliziranih sustava. „Sredstva Hrvatskih cesta najprije su prepolovljena, pa ukinuta čime smo došli u situaciju da ne možemo više asfaltirati  neasfaltirane ceste kojih ima još i ne možemo popravljati postojeće. Time se direktno ugrožava sigurnost prometa i ljudski životi.“, istaknuo je župan ističući da se tu radi o teškoj agresiji na ŽUC-eve. Također je dodao kako su nestala ulaganja u otoke, u luke, škole, ambulante, domove…
Ulaže se jedino u luku Tkon gdje ministar ima vikendicu. To je županijska luka koju gradi naša lučka uprava, a ministar dođe na odmor i usput održi konferenciju za novinare bez predstavnika županije, nastavio je župan Zrilić navodeći  pri tom i projekt podmorskih tunela koji bi polazili upravo iz Luke Gaženica, a za čiju dokumentaciju su već uložena značajna sredstva. Od resornog ministarstva nikakva pomoć nije stigla, nastavio je, a Lučka uprava Zadar uopće ne dozvoljava prostorne uvjete za to. Također Lučka uprava čiji je ministar Dončić nije dala suglasnost za pripremu dokumentacije za ribarsku luku iako je to dogovoreno, rekao je na kraju župan i dodao „To je ta Hrvatska koja raste, to je teška demokratska deformacija koja vodi računa o uskim stranačkim i prijateljskim interesima, a zaboravlja ljude koji su jedini bitni u svemu.
 
O zaustavljenim i nerealiziranim projektima u Zadarskoj županiji
 
Umjesto da obilazi projekte bivše Vlade o kojima je do jučer govorio sve najgore, a danas se s njima hvali, gradonačelnik Zadra i župan predložili su ministru Hajdašu Dončiću da obiđe vlastite projekte u Zadru:
 
–           praznu željezničku prugu jer je Zadru ukinuo sav cargo promet i ugasio oko 40 radnih mjesta
 
–           zaustavljene radove na započetoj gradnji dječjeg vrtića u Polači, koji su bili 70% već obavljeni
 
–           neka posjeti  Županijsku upravu za ceste kojoj je s nekoliko pravilnika ukinuo financijska sredstva, a to znači da je onemogućio asfaltiranje neasfaltiranih cesta diljem Zadarske županije, uključujući otoke
 
–           može obići i Zemuničane i odgovoriti im zašto ugovorenu školsku sportsku dvoranu nije niti počeo graditi i objasniti im što je s podvožnjakom ispod zračne piste na staroj županijskoj cesti
 
–           može posjetiti Zračnu luku Zadar i građanima objasniti zašto je protiv produljenja piste
 
–           neka obiđe u Tkonu Dom za mlade koji će se obnoviti sredstvima njegovog prijatelja ministra Grčića koji je zadarskim otocima od ukupnog iznosa od 16 milijuna kuna dodijelio samo 0,7% (dakle, samo 125 tisuća kuna) i to baš  samo za projekt u Tkonu gde ima vikendicu! A bilo je još vrijednih projekata na zadarskim otocima…
 
–           i napokon čekaonicu Jadrolinije koju je ukinuo otočanima, ali nakon što je gradonačelnik Kalmeta reagirao na javnom kolegiju, stigla je službena informacija da će čekaonicu ipak – ostaviti otočanima!