Pašmanska gajeta “Mala Matulića” pobjednik regate Latinsko idro

Pašmanska gajeta “Mala Matulića” pobjednik regate Latinsko idro

PREKO – Pašmanska gajeta “Mala Matulića” kapetana Krste Matulića ukupni je pobjednik regate Latinsko idro, koja se proteklog vikenda održala u Murteru.

Zadarska županija, nažalost, imala je samo dva predstavnika na smotri tradicijskih brodova, oba s otoka Pašmana, gajete “Buha” iz Kraja i već spomenutu “Mala Matulića” iz Pašmana, ali da se sa Zadranima i zadarskim bodulima itekako računa u projektu Festivala brodova i mornara 2018. godine, potvrdio nam je Željko Jerat, inicijator projekta i predsjednik Udruge Latinsko idro iz Murtera.

– Projekt je internacionalan, ali odnosi se na pomorsku baštinu cijele Hrvatske. Dakle, ne pojedine regije, nego svih jadranskih županija. Na osnovi odličnog iskustva s kolegama u Francuskoj, koji u Vannesu i Brestu organiziraju europski i svjetski festival pomorstva, rodila se ideja da se kod nas pokrene slična manifestacija. Budući da je riječ o uistinu velikom projektu, neophodna je pomoć državnih institucija, ponajprije ministarstava pomorstva,  turizma i kulture i Hrvatske turističke zajednice. Prvi koraci već su učinjeni, obavili smo prve razgovore i s pojedinim dominstrima i s vodećim ljudima u Šibensko-kninskoj županiji. Ali kako je ideja da se festival održava na nekoliko lokacija u murterskom i zadarskom akvatoriju, očekujemo da se u organizaciju uključi i susjedna Zadarska županija, kaže Jerat i s puno optimizma najavljuje sudjelovanje 300 tradicijskih brodova s cijelog Jadrana. 

Festival bi se trebao održati u svibnju, uoči početka glavne turističke sezone, a središte svih zbivanja bio bi Murter. Popratna događanja obuhvatila bi Dugi otok, Pašman, Zadar, Biograd i eventualno Šibenik, a budući da je riječ o vrlo opsežnom i skupom projektu, festival bi se organizirao svake četvrte godine i iza njega, ističe Jerat, mora stajati država.

Iako je brodolom trojice ministara na nedjeljnoj regati Latinsko idro u Murteru u drugi plan gurnuo stvarne junake 18 godina stare smotre tradicijskih brodova, leuta, gajeta i kaića, ovogodišnji Dani latinskog idra ipak će biti zapaženi po više od 35 događanja vezanih uz tradicijsku baštinu, gradnju brodova i način života ljudi koji žive uz i od mora.

Prije starta registriralo se 51 plovilo, a do kraja regate, koja se jedrila od Murtera do otočića Sustipanca, mnogo je posada odustalo. Osim potopljenog leuta “Jaruha”, bilo je i puknutih jedara, slomljenih lantina, a neki nisu uspjeli ni krenuti. (R. I.)