Za 24. rođendan Otočkog bataljuna otkriven obnovljeni spomenik Draganu Šparu

Za 24. rođendan Otočkog bataljuna otkriven obnovljeni spomenik Draganu Šparu

PREKO – Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan Dugi otok, poznatiji kao Otočki bataljun, obilježio je 24. godišnjicu osnutka. 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Središnjim križem na Gradskom groblju pripadnici Otočkog bataljuna prisjetili su se svojih poginulih suboraca, a nakon toga, zapalili su svijeće i položili cvijeće na grob poginulog zapovjednika Druge satnije Otočkog bataljuna, Denisa Špike.

Središnji događaj bio je otkrivanje spomenika poginulom suborcu Draganu Šparu, na mjestu pogibije zaselak Marune (Velebit) općina Jasenice, te prigodnim programom sjećanja na poginule branitelje i ratni put Otočkog Bataljuna.

U Marunama su bili ministar branitelja Predrag Matić, dožupan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta sa suradnicima, obitelj poginulog Dragana Špara, njegovi suborci, te djeca iz OŠ Valentin Klarin iz Preka, OŠ Sali te OŠ Bartola Kašića u Zadru, kao i KUD-ovi iz Poljane i Sutomišćice.

Članovi Otočkog bataljuna bili su na svim važnim bojištima, jer se Hrvatska branila svugdje i pokazali zajedništvo koje nam je u konačnici izvojevalo veliku pobjedu i zbog kojeg danas imamo neovisnu i slobodnu državu. Dragan Špar je bio dio tog zajedništva, kada je s otoka došao braniti Velebit i na njemu, nažalost, poginuo, istaknuo je gradonačelnik Kalmeta koji je i sam bio pripadnik OB.

Svi koji su tih dana išli u obranu Hrvatske činili su to puna srca, tako i pripadnici Otočkog bataljuna koji su držali vrlo zahtjevne pozicije na bojišnici. Nažalost, postrojba je tijekom borbi izgubila svoja 4 pripadnika, ali oni su i danas u našim mislima, dodao je dožupan Longin.

Postavljanje spomen obilježja Draganu Šparu na mjestu pogibije financijski su pomogli Grad Zadar i Zadarska županija, a obilježje je otkrila supruga poginulog branitelja, Zorica Špar i kćer Anđela.