Avvantura Film Festival i na plaži u središtu Ugljana

Avvantura Film Festival i na plaži u središtu Ugljana

UGLJAN – Avvantura Film Festival, koji se od 22. do 28. kolovoza održava u Zadru, otisnut će se ove godine preko mora. Točnije, do Ugljana!

Kako su nam potvrdili redatelj Sergej Stanojkovski, osnivač i direktor festivala, i Dražena Strihić, direktorica Turističke zajednice mjesta Ugljan, prema dosadašnjim planovima, dan nakon otvorenja, 23. kolovoza trebala bi se održati prva filmska večer u Ugljanu.

– Sa sigurnošću mogu reći da će projekcije biti na plaži u središtu Ugljana, a ostale pojedinosti još se dogovaraju s organizatorom jer nam je želja da i netko od autora filma koji će se prikazivati u Ugljanu dođe na projekciju, kazala je direktorica Strihić.

Uz Ugljan, i Kali će ugostiti filmaše koji će potkraj mjeseca stići u Zadar. U suradnji s organizatorima Vakanza vaterpolo turnira, dogovoren je i miniturnir u Kalima na kojemu će sudjelovati filmaši, novinari, gosti festivala i domaći zaljubljenici u vaterpolo.

Avvantura Film Festival otvorit će 22. kolovoza na Forumu u Zadru film „Ubojica, za koji je tajvanski redatelj Hou Hsiao-Hsiena prije tri mjeseca u Cannesu osvojio nagradu za najbolju režiju. 

Kako najavljuje direktor Stanojkovski, u tjedan dana, do 28. kolovoza, publika će moći uživati u više od stotinu recentnih naslova nagrađivanih na festivalima u Cannesu, Berlinu, Torontu, Veneciji, od čega će 70 posto biti cjelovečernj filmovi. Mnogi od njih bit će prikazani prvi put u Hrvatskoj upravo u Zadru.

Na četiri filmske pozornice, Forumu, Trgu sv. Krševana, Crkvi sv. Dominika i Kraljevskim vinogradima u Petrčanima, izmjenjivat će se nekoliko sekcija i programa, među kojima će biti hrvatska premijera španjolske drame „A Perfect Day“, redatelja Fernanda Leóna de Aranoe, s Beniciom Del Torom, Timom Robinsom, Olgom Kurylenko, Feđom Štukanom, Goranom Grgićem, Goranom Navojcem i Slavenom Španovićem. Pred publikom će se naći i ruski „Poštarove bijele noći“ Andreja Končalovskog, dobitnika Srebrnog lava u Veneciji za režiju, američka komedija Paula Witza, premijerno izvedena na Sundance festivalu, „Grandma“ s Lilly Tomlin u glavnoj ulozi, „Takva su pravila“ Ognjena Sviličića, „Ti mene nosiš“ Anite Juke, hrvatska premijera filma „Leavs of the Tree“ američkog redatelja hrvatskih korijena (roditelji iz Posedarja!) Ante Novakovića…

Festival će obilježiti i dva velika retrospektivna programa, jedan posvećen prošle godine preminulom njemačkom producentu Karlu Baumgartneru, te drugi nastao u suradnji s partnerima, Rendez-vous festivalom Francuske u Hrvatskoj, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i Ministarstvom kulture. Pratit će ga i brojni popratni programi, poput predavanja, okruglih stolova, promocija knjiga, neobavezna druženja s filmašima, nastupi festivalskog benda. Održat će se i nogometni turnir filmaša protiv „ostatka svijeta“, a u Zadar će i ove godine doputovati „dobri duh festivala“ Branko Lustig, glumac Emir Hadžihafizbegović, producent iz Bugarske i direktor filmskog festivala u Sofiji Stefan Kitanov i brojna druga poznata imena iz svijeta filma.